Svijeće i cvijeće za poginule saborce

0

Na Palama je danas u hramu Uspenija Presvete Bogorodice povodom Mitrovdana služen parastos poginulim borcima u proteklom odbrambeno-otadžbinskim ratu.

Parostos je u prisustvu članova Boračke organizacije i vjernika služio protojerej stavrofor Miomir Zekić, uz sasluženje sveštenika crkve na Palama.

Na spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske vijence su položile delegacije Boračke organizacije, opštine, veterana Specijalne brigade Jahorinskog odreda MUP-a Republike Srpske, opštinskog SUBNOR-a, Skupštine grada Istočno Sarajevo i Udruženja penzionera Pale.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je novinarima da Boračka organizacija nikada neće zaboraviti svoje najbolje ljude koji su u temelje Republike Srpske uložili najvrjednije što su imali – svoje živote ili dijelove tijela.

„To je najmanje od onoga što možemo da učinimo za njih, da ih otrgnemo od zaborava i njegujemo vrijednosti i tekovine odbrambeno-otadžbinsko rata“, istakao je Parađina.

Parađina je naglasio da za borce nema značajnije obaveze od brige za potomke i porodice poginulih boraca Vojske Republike Srpske, te je kao jedan od najuspješnijih u Srpskoj istakao projekat stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija na Palama.

On je naveo da je na području Pala u proteklom ratu poginulo 267 boraca, ali da Boračka organizacija brine o zaštiti prava ukupno 587 boraca.

Parađina je rekao da se najviše pažnje posvećuje zapošljavanju djece poginulih boraca, pogotovo iz porodica u kojima niko ne radi. „Stručnost, sposobnost i znanje moraju biti kriterijumi za to, a ne kao do sada pripadnost nekoj političkoj partiji“, naglasio je Parađina.

Prema njegovim riječima, za pet mjeseci ove godine na Palama je zaposleno 12 članova porodica poginulih boraca.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević rekao je novinarima da je ova lokalna zajednica za aktivnosti Boračke organizacije izdvojila oko 150.000 KM i naglasio da u kontinuitetu brine o zaštiti boračkih prava.

On je potvrdio da se intenzivno radi na rekonstrukciji spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske u centru Pala, kao i da opština redovno izmiruje obaveze u vezi sa dopunskim pravima boraca, radom lokalne boračke organizacije, zapošljavanjem pripravnika iz reda boračke populacije.

Kovačević je najavio i izgradnju spomen-obilježja poginulim borcima na području Mokrog kod Pala.

Povodom krsne slave boraca upriličen je i slavski ručak.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare