Svi načelnici za uspostavljanje video-nadzora

0

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izrazio je zadovoljstvo što su svih šest načelnika opština na području grada podržali projekat uspostavljanja sistema video-nadzora za bezbjednost grada.

Nakon današnjeg sastanka predstavnika grada i novog rukovodstva Policijske uprave, Vuković je rekao da se pripremaju tenderske procedure za realizaciju ovog projekta, te da očekuje da će njegovim uspostavljanjem pomoći policiji u otkrivanju krivičnih djela, ali i preventivnom djelovanju.

Na sastanku je bilo riječi o bezbjednosnoj situaciji na turističkim destinacijama na ovom području, jer je turizam jedna od najvažnijih privrednih grana Istočnog Sarajeva.

“Raduje me stav Ministarstva unutrašnjih poslova da se na Jahorini i Trebeviću, kao naše dvije glavne turističke destinacije, unaprijedi i osposobi Policijska uprava na tom terenu”, rekao je Vuković novinarima.

Načelnik Policijske uprave Branimir Šehovac rekao je da uvođenje video-nadzora ima preventivnu ulogu, te da će sve školske ustanove, vrtići, ulice, trgovi, šetališta, kao i ulazi i izlazi iz grada biti pokriveni ovim sistemom.

“Sigurno je da će to dati pozitivan odraz kada je u pitanju stanje bezbjednosti, te da će pomoći u rasvjetljavanju određenih događaja”, rekao je Šehovac.

On je ocijenio da je stanje bezbjednosti na području grada Istočno Sarajevo zadovoljavajuće, te da ima prostora za napredak kada je u pitanju kriminalitet, bezbjednost u saobraćaju i javni red i mir.

“Mi smo već preduzeli određeni dio akcija po tom pitanju, kao i po pitanju prevencije represije kriminaliteta, tako da već imamo određene pomake, a u narednom periodu preduzećemo još niz mjera i aktivnosti kako bi stanje bezbjednosti bilo još bolje”, naglasio je Šehovac.

On je podsjetio da ova Policijska uprava graniči sa Kantonom Sarajevo, te da frekvencija stanovnika između dva entiteta utiče i na bezbjednost u ovom području.

“Mi ćemo u narednom periodu imati niz sastanaka sa MUP-om Kantona Sarajevo gdje ćemo se u zajedničkim aktivnostima truditi da stanje bezbjednosti bude još bolje”, rekao je Šehovac.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica smatra da će video-nadzor na području grada Istočno Sarajevo biti veoma koristan, posebno u objektima u kojima borave djeca i učenici i gdje se održavaju sportske manifestacije.

“Mi smo na Sokocu već dosta toga uradili. U urbanom dijelu uradili smo jedan prsten sa optičkim kablom, izvedene su instalacije i još treba da se postave kamere”, izjavio je Bjelica.

On je izrazio nadu da će ti radovi biti okončani i u ostalim lokalnim zajednicama, što će biti značajna pomoć Policijskoj upravi Istočno Sarajevo na očuvanju bezbjednosti građana.

 

U prvih šest mjeseci identifikovano 75 migranata

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac izjavio je danas da je na području koje pokriva ova uprava u prvih šest mjeseci ove godine identifikovano 75 migranata, koji su predati Ministarstvu bezbjednosti BiH na dalje postupanje.

“U četiri slučaja podnijeli smo izvještaj zbog krivičnog djela krijumčarenja ljudi. Riječ je o licima koji za novac prevoze migrante, a koji uglavnom dolaze sa područja Zvornika”, rekao je Šehovac novinarima i dodao da policija svakodnevo preduzima aktivnosti po ovom pitanju.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da, prema informacijama kojima raspolažu, za sada nema naznaka da se ovaj grad nalazi na važnoj ruti migranata.

“Ne vidim da neko od migranata vidi Istočno Sarajevo kao stalno mjesto za njihov boravak”, rekao je Vuković.

On je dodao da su nadležni u gradu zadovoljni takvom činjenicom, posebno nakon izjava drugih zvaničnika iz lokalnih samouprava da, uz svo uvažavanje muka migranata, oni nisu dobrodošli u bilo koju lokalnu zajednicu.

“Jedan od razloga je nedostatak smještaja, a u većem broju sredina ne prihvata da veći broj migranata ostane da trajno tu živi. Ja mislim da mi nećemo imati takvih problema, a ako se to desi, mogu reći da se mi nismo spremali za takav scenario”, izjavio je Vuković.

On je izrazio spremnost za saradnju sa policijskim organima, kao i sa drugim nadležnim službama po ovom pitanju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments