Svi kontakti negativni na virus korona

0

Na području opštine Pale nema novozaraženih virusom korona, a testirano je i preostalih dvanaest lica koja su bila u kontaktu sa osobama iz Pala kod kojih je testom potvrđeno prisustvo ovog virusa i rezultati tih nalaza pokazali su da su svi negativni na Kovid-19, saopšteno je iz Štaba za vanredne situacije.

Imajući u vidu činjenicu da su prethodnih dana testirani svi kontakti zaraženih osoba iz Pala, njih ukupno 25, te da su i svi nalazi bili negativni, može se konstatovati da je iskontrolisan prvi i za sada jedini klaster na području opštine, zaključeno je na sjednici Štaba.

Na sjednici je konstatovano da nadležne službe Doma zdravlja Pale nad svim licima kojima je izrečena mjera kućne izolacije, a trenutno ih je 43, što je manje nego juče, provode sve propisane procedure zdravstvenog nadzora, redovno prateći da li osobe pod nadzorom eventualno prepoznaju simptome koji bi upućivali na respiratornu infekciju ili manifestovali kliničku sliku koja bi ukazivala na mogućnost prisustva virusa korona.

Štab je obezbijedio i tri karantinska prostora različite namjene, tako da, osim jednog od paviljona Studentskog centra, koji će u slučaju potrebe biti korišćen za smještaj lica pozitivnih na Kovid-19 sa blažom kliničkom slikom, postoje i adekvatni prostori za karantinski smještaj prekršilaca propisane mjere kućne izolacije, kao i sugrađana koji na područje opštine Pale stižu iz inostranstva.

S obzirom na to da trenutno nema novozaraženih lica niti evidentiranih prekršilaca mjera kućne samoizolacije, pripremljeni karantini za te namjene u Studentskom centru i paljanskoj sportskoj dvorani su prazni, dok se u karantinu namijenjenom za smještaj građana koji dolaze iz inostranstva, a koji je organizovan u jednom od ovdašnjih hotela, od sinoć nalazi jedno lice koje je doputovalo iz Hrvatske.

Na sjednici je donesena i naredba da licima starijim od 65 godina, s obzirom na isplatu penzija, već u petak, 10. aprila, bude omogućeno kretanje od 7.00 do 12.00 časova, uz istovremenu preporuku mlađim stanovnicima Pala da u tom periodu izbjegavaju odlazak u poštu, banke, tržne centre i apoteke da bi se izbjeglo stvaranje gužve.

Štab je naložio preduzeću „Komunalno“ da svakodnevno vrši pranje i dezinfekciju ulica i javnih površina, te donio i zaključak kojim se preduzeću „Gradske toplane“ nalaže da do daljnjeg produži sezonu grijanja.

Na sjednici je zaključeno da će opština Pale nastaviti investicione aktivnosti u obimu i mjeri kojima će se štititi javno zdravlje, s jasnim ciljem da se u mogućoj mjeri održi nivo privredne aktivnosti i sačuvaju radna mjesta, te obezbijedi dalji razvoj i unapređenje infrastrukture.

Štab je ponovo pozvao predstavnike svih medija da kao mjerodavne informacije u vezi sa epidemiološkom situacijom na području opštine Pale koriste isključivo saopštenja za javnost Štaba za vanredne situacije i javna obraćanja njegovih članova.

Svi članovi Štaba odrekli su se i dijela plate za mart koji će biti preusmjeren na račun Fonda solidarnosti Republike Srpske i namjenski račun opštine Pale za prikupljanje pomoći za socijalno ugrožene i nabavku medicinske opreme, navedeno je u saopštenju.

Štab za vanredne situacije opštine Pale apelovao je da se građani pridržavaju svih donesenih naredbi ovog i Republičkog štaba za vanredne situacije i najviše vremena provode u svojima stanovima i kućama, jer tako daju najbolji doprinos zaštiti javnog zdravlja.

Iz Štaba je apelovano jda svi koji uređuju poljoprivredna imanja budu obazrivi prilikom paljenja korova, imajući u vidu činjenicu da se posljednjih dana bilježi veći broj požara, što opterećuje pripadnike vatrogasnih jedinica, ali i potencijalno ugrožava imovinu građana.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare