Svi koji se služe neistinama treba da odgovaraju

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu danas je održana javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, tokom koje je fokus bio stavljen na nova krivična djela klevetu i neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka.

Obrazlažući osnovne odredbe ovog zakona, ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović, pomoćnik ministra Slobodan Zec i sekretar Ministarstva Brankica Arežina pozvali su učesnike javne rasprave, među kojima je bilo i građana, kao i predstavnika NVO sektora, da konkretnim sugestijama, prijedlozima, pozitivnim i negativnim kritikama doprinesu utvrđivanju konačnog teksta zakona, čiji je Nacrt dostupan na zvaničnoj stranici Ministarstva.

„Mi želimo da čujemo vas i vaša mišljenja, a ne da polemišemo sa novinarima tokom javne rasprave. Sve konkretne i osnovane primjedbe i sugestije pažljivo ćemo razmotriti i sumirati na kraju javne rasprave, koje će, nakon Banjaluke i Istočnog Sarajeva, biti održane i u Bijeljini i Trebinju, o čemu će javnost biti obaviještena”, rekao je Zec, koji je bio i moderator ovog skupa.

Prema njegovim riječima, pogrešna je percepcija javnosti da je ovaj zakon napravljen za „ućutkivanje“ novinara, kao i da svako ko se služi neistinama i lažima treba da odgovara, te da neće biti ograničavanja prava na slobodu govora i mišljenje.

Učesnici rasprave razgovarali su i o predviđenim visokim novčanim kaznama za počinioce pomenutih krivičnih djela, kao i o definisanju pojmova klevete, uvrede ugleda i časti, zaštiti morala, javne i nacionalne bezbjednosti…

Potpredsjednik Udruženja novinara Republike Srpske Mira Kostović rekla je da ovo udruženje ne može prihvatiti ponuđene izmjene i dopune Krivičnog zakonika Republike Srpske, jer smatra da je neprecizno definisan, te da ni kleveta nije precizno određena kao krivično djelo.

Zaključujući javnu raspravu, predstavnici Ministarstva pravde ponovili su da će sve argumentovane i konstruktivne kritike, prijedlozi i sugestije biti pažljivo razmotreni prije usvajanja konačnog teksta zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a u ovaj proces i sprovođenje zakona svakako će biti uključen i Centar za edukaciju sudija i tužilaca u Republici Srpskoj.

Na početku javne rasprave grupa novinara iz federalnog Sarajeva napustila je skup uz obrazloženje da sloboda mišljenja i istraživačko novinarstvo nisu krivična djela.

Urednik BIRN-a DŽana Brkanić predala je prijedloge za izmjene Nacrta zakona, dodavši da se protivi kriminalizaciji klevete.

Predsjednik „Radničkog pokreta“ Dražan Pejaković mišljenja je da ovaj zakon treba povući iz skupštinske procedure.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su 23. marta Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim je propisana da će kleveta biti krivično djelo, a da će novo krivično djelo biti neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka.

Nacrt zakona podržalo je 49 poslanika, protiv je bio 21, a niko nije bio uzdržan.

Na prijedlog Zakonodavnog odbora usvojen je zaključak kojim se Nacrt zakona upućuje u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Nakon Banjaluke i Istočnog Sarajeva, javne rasprave biće održane u Trebinju i Bijeljini.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare