„Svetosavskim balom“ završena „Svetosavska nedjelja“

0

ZVORNIK – Nastupom beogradske glumice Ivane Žigon na „Svetosavskom balu“, u Zvorniku je završena tradicionalna kulturna, duhovna i sportska manifestacija „Svetosavska nedjelja 2018“, posvećene prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju Svetom Savi.

Žigonova je izrazila oduševljenje time što Zvornik tradicionalno obilježava „Svetosavsku nedjelju“, što je izuzetna zasluga Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“, Srspke pravoslavne crkve i, naravno, gradske uprave Zvornika.

„Zvornik je dokaz da se prava kultura ne čuva u glavnim gradovima, nego u narodu koji je iskonski voli i njeguje“, rekla je sinoć Žigonova.

Ističući da čovjek svoje korijene može potražiti samo u svojoj dubokoj tradiciji, Žigonova je rekla da je „Svetosavska nedjelja“ put i poruka da su Srbi jedan od rijetkih naroda koji ove godine proslavlja osam vijekova od prvog krunisanja svog kralja.

„Srbi su civilizacija na koju se mnogi mogu ugledati“, rekla je ona i dodala da je lijepo što Zvornik njeguje i čuva tradiciju, u okviru svoje bogate civilizacije.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je da je „Svetosavska nedjelja“ prilika „da budemo jedni uz druge, da pokažemo da smo u duhu i pravcu pravoslavlja po uzoru na Svetog Savu“.

„Treba da se pazimo, mislimo o našim pokoljenjima i volimo našu Republiku Srpsku“, istakao je Stevanović.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Zvornik Rade Perić poželio je da obilježavanje „Svetosavske nedjelje“, kojom se njeguje duhovnost, tradicija, Svetosavlje, vječno traje.

Podsjetivši da je ovo jubilarni 20. po redu „Svetosavski bal“, Perić je najavio da će biti štampan ljetopis ove manifesacije u njenom dvodecenisjkom trajanju.

Arhijerejski namjesnik Zvornički Vidoje Lukić je, s blagoslovom njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, blagosiljao „Svetosavski bal“.

Himnu Republika Srpska izvelo je Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“, dok je prisutne na „Svetosavskom balu“ zabavljao orkestar „Vožd“ iz Loznice.

U okviru „Svetosavskog bala“, izabran je najbolji plesni par, najelegantnija damska haljina i najelegantniji muškarac.

U toku trajanja „Svetosavske nedjelje“, koja je otvorena 23. januara, održano je niz duhovnih, kulturnih, sportskih i drugih sadržaja koji su se odnosili na promovisanje kulture, obrazovanja, zdravlja, finih običaja i svih onih sadržaja koji oplemenjuju srpsku kulturu.

Manifestacija „Svetosavska nedjelja“ održana je 26. put po redu i najstarija je manifestacija ove vrste u Republici Srpskoj.

Organizatori „Svetosavske nedjelje 2018“ su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Zvornik, Srpska pravoslavna crkva i Dom omladine, a pokrovitelj Gradska uprava Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare