Svetog Nikolu dočekali sokolački mališani

0

SOKOLAC – Scenskim prolaskom ulicama Sokoca Sveti Nikola je i ove godine obradovao mališane vrtića i učenike Osnovne škole iz ove opštine darujući im slatkiše i družeći se sa njima.
Direktor Ustanove za kulturu Irena Šućur rekla je Srni da je ovaj programski sadržaj dio “Nikoljdanskih svečanosti” koje tradicionalno, uz niz radionica, organizuju Ustanova za kulturu “Pero Kosorić” i Crkvena opština Sokolac na radost mališana, ali i njihovih roditelja.

Ona je navela da je svečano ukrašena nikoljdanska povorka sa Svetim Nikolom u pratnji anđela, krenula iz porte Crkve Svetog proroka Ilije, prošla glavnom ulicom, zadržala se ispred Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, a potom i Osnovne škole “Sokolac”.

“Ova manifestacija počela je da živi odmah nakon minulog rata, kada je to bilo teško organizovati, ali održala se zahvaljujući našoj pravoslavnoj vjeri i želji za očuvanje hrišćanskih duhovnih vrijednosti i tradicije”, navela je
Šućurova.

Ona je podsjetila da je Sveti Nikola, prema narodnom vjerovanju, darivao djecu i siromašne poklonima u čizmicama i čarapama ostavljenim na prozor.

Prema njenim riječima, Sveti Nikola se u hrišćanskom svijetu slavi kao čudotvorac poznat po pravdi i milosrđu, a hrišćanska tradicija nalaže da se njeguju sjećanje na njega kao zaštitnika djece, učenih ljudi, trgovaca, mornara, putnika i zato su organizovali ovo simbolično darivanje djece slatkišima.

Šestogodišnji Dušan Ostojić se, kako kaže obradovao Svetom Nikoli, od koga je na dar dobio slatkiše koje će podijeliti sa drugarima u vrtićkoj grupu i naglasio da ne treba ići preko reda po poklon jer Sveti Nikola uči djecu dobru, a ne da lažu i budu sebični.

Pokrovitelj 23. manifestacije “Sveti Nikola u gradu” je opština Sokolac, a donatori su privatni preduzetnici Zoran Bartula i Radovan Đerić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments