Sveti Petar Dabrobosanski – primjer istinske vjere

0

ISTOČNO SARAJEVO – NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje sveštenstva, služio je jutros Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima, povodom krsne slave Hrama i grada Istočno Sarajevo – Svetog Petra Dabrobosanskog.

Mitropolit Hrizostom je u besjedi pozvao na milost, ljubav i dobrotu, ističući da Sveti Petar Dabrobosanski svojim življenjem i mučeničkom smrću predstavlja primjer istinske vjere.

„Sveti Petar Dabrobosanski je svojim svetim življenjem i skromnošću, a isto tako i odlučnošću zadivio Crkvu Božiju i svijet. Bio je jedan od najomiljenijih ljudi grada Sarajeva, čovjek koji je prema svima pokazivao ljubav, poštovanje, uvažavanje“, rekao je mitropolit Hrizostom.

NJegovo visokopreosveštenstvo podsjetio je na stradanje Svetog Petra Dabrobosanskog, kojeg su ustaše ubile u Jadovnu na Velebitu i bacile u Šaranovu jamu.

Mitropolit Hrizostom napomenuo je da su ove godine, povodom 25 godina postojanja grada, predstavnici Istočnog Sarajeva i Mitropolije dabrobosanske posjetili mjesta stradanja Svetog Petra Dabrobosanskog i odali poštu zaštitniku grada.

„Mi smo se tresli od straha gledajući gdje su ustaše bacile našeg mitropolita u ambis kojem se ne zna kraj“, rekao je vladika Hrizostom i dodao da je Sveti Petar Dabrobosanski bio primjer u svemu dobrom i zato ga Crkva slavi danas kao svetitelja Božijeg.

Mitropolit Hrizostom čestitao je krsnu slavu grada Istočno Sarajevo, uz želju da Gospod molitvama Svetoga Petra blagoslovi grad.

Slavski ručak predviđen je za 14.00 časova u Parohijskom domu, u porti Crkve Svetog proroka Ilije na Sokocu.

Gradska uprava Istočno Sarajevo, u okviru obilježavanja krsne slave i 25 godina postojanja grada Istočno Sarajevo, organizovala je bogat kulturni i sportski program.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare