Sveti oganj obasjao fočanske hramove

0

FOČA – Više hiljada pravoslavnih vjernika u Foči dočekalo je Vaskrs u hramovima Svetog Save i Svetog Nikole, uz veličanstvenu litiju sa Blagodatnim ognjem iz Jerusalima.
U oba hrama, službe su počele u 5.00 časova, ophodom oko crkve. Vjernici su nosili svežnjeve svijeća koje su upalili Svetim ognjem sa Hristovog groba.

Neđo Višnjić i njegov prijatelj Čedo Gavrilović u crkvu su došli sa fenjerima, u kojima će Blagodatni oganj prenijeti u svoje domove.

„Plamenom iz Juraselima upaliću kandilo u kući, da gori za dobrobit moje porodice, djece i unučadi. Osjećam se veoma ushićeno i radosno“, kaže Višnjić i dodaje da ga je sin, koji živi u Beogradu, a koji je u tri navrata išao u Jerusalim, posavjetovao da na ovaj način obasja dom plamenom sa Hristovog groba.

Đorđe Govedarica ističe da je dolazak Svetog ognja u Foču veličanstven doživljaj.

„Ovo je velika radost. Svi treba da budemo srećni, što je oganj došao do nas sa Svetog mjesta, da ga primimo u naša srca i naše duše i da nas sve zajedno osvijetli“, kaže Govedarica.

U crkvi Svetih Vasilija Ostroškog i Petra Dabrobosanskog na Velečevu kod Foče, Vaskrs je dočekan tačno u ponoć, kao i u manastiru Zagrađe na Šćepan Polju u Crnoj Gori, gdje je i ove godine veliki broj Fočaka prisustvovao vaskršnjoj liturgiji.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare