Sveti Nikola – borac za čistotu vjere

0
Sveti Nikola - borac za čistotu vjere

FOČA – U Foči je večeras održana svečana akademija posvećena Svetom Nikoli ljetnom – borcu za čistotu pravoslavne vjere, koji je zaštitnik ove opštine.

Profesor Bogoslovije u Foči Vjekoslav Jovanović rekao je da istorija Hristove crkve Svetog Nikolu pamti prvenstveno kao ugodnika Božjeg.

„Za istorijski pristup, po kome su velikaši i vladari ovoga svijeta jedini važni pamćenja, Sveti Nikola jedva da je fus nota u velikoj knjizi ljudske istorije, ali gledajući očima Jevanđelja Hristovog ovog svetitelja vidimo kako pruža milostinju i kako u praksi ostvaruje primjere jevanđelskih načela“, rekao je Jovanović.

On je dodao da postoji dosta legendi koje svjedoče da je Sveti Nikola čineći milostinju uvijek želio da ostane anoniman.

„Cijelog života gradio je Crkvu Hristovu, poučavao vjerne, žalosnima je bio utjeha, a zalutalima putokaz ka pravom putu“, rekao je Jovanović.

On je podsjetio da je praznik Nikolice uspomena na događaj iz 11. vijeka, kada su pred najezdom Turaka mošti ovog svetitelja iz Male Azije prenesene u italijanski Bari.

„Zanimljivo je da je srpski srednjovjekovni vladar Stefan Dečanski čudom progledao baš u hramu Svetog Nikole u Bariju, a u zahvalnost Bogu i Svetom Nikoli cijeli taj hram je okovao srebrom“, rekao je Jovanović.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić istakao je da je krsna slava simbol sabornosti, dobrote i ljubavi.

On je podsjetio da Srbi u Foči slavu svog hrama slave od 1857. godine.

„Crkva Svetog Nikole je prva crkva u Foči nakon 356 godina. Opština se 1993. godine pridružila, pa i ona od tada slavi Svetog Nikolu ljetnjeg kao praznik svih građana Foče“, rekao je Mašić.

Hram Svetog Nikole i opština Foča proslaviće sutra krsnu slavu – Prenos moštiju Svetog Nikole, u narodu poznat kao Nikolice.

Svetu arhijerejsku liturgiju, sa lomljenjem slavskog kolača, u Hramu Svetog Nikole od 9.00 časova služiće NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanki Hrizostom, a u 11.00 časova krenuće litija od crkve do zgrade opštine.

Na spomenik poginulim borcima i civilima u 11.30 biće položeno cvijeće, a u 12.00 časova u zgradi opštine biće obavljeno lomljenje slavskog kolača.

Slavski ručak je u 13.00 časova u crkvenoj sali pored Hrama Svetog Nikole.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments