Svečanom akademijom obilježen Dan pobjede na fašizmom

0
Svečanom akademijom obilježen Dan pobjede na fašizmom

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva “Prosvjeta” iz Istočnog Novog Sarajeva LJubo Grković rekao je večeras da se nikada neće odustati od borbe za slobodu i obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

“Nikada nećemo odustati od borbe za slobodu jer bismo u suprotnom odustali od sebe samih. Zato ćemo nastaviti da ovakvim manifestacijama obilježavamo Dan pobjede, pozdravljamo sve koji ljube slobodu i zahvaljujemo onima koji su za slobodu dali život”, rekao je Grković u Istočnom Sarajevu prije početka svečane akademije povodom obilježavanja 9. maja.

On je naglasio da je proslava Dana pobjede veliki dan u zajedničkoj istoriji srpskog i ruskog naroda.

“Večerašnja akademija je organizovana u čast svih naših stradalnika u proteklim ratovima, a posebno u Drugom svjetskom ratu”, istakao je Grković.

Direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve iz Beograda Radovan Pilipović rekao je da u Republici Srpskoj prvi put prikazana izložba “Srpska pravoslavna crkva i ruska emigracija 1920 – 1940”.

“Povod za prikazivanje ove arhivske izložbe je proslava Dana pobjede koji je važan datum u istoriji cijele Evrope. Taj datum pokazuje i sve što je pravoslavno slovenstvo na čelu sa ruskim narodom donijelo Evropi, a to je pobjeda nad fašizmom i nacizmom – najvećim društvenim zlom 20. vijeka”, istakao je Pilipović.

Dirigent Srpskog pjevačkog društva “Sloga” iz Sarajeva Stefan Mojsilović rekao je da je u okviru svečane akademije večeras premijerno izvedena himna Rusije koju je hor specijalno pripremao za ovaj dan.

“Na repertoaru su duhovne ruske kompozicije, koje su univerzalne i svjetske”, istakao je Mojsilović.

Svečanu akademiju zajednički su organizovali Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo u saradnji sa “Slogom” i “Prosvjetom” iz Istočnog Novog Sarajeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments