Svečano otvorene mini-solarne elektrane na zgradama srednjih škola

0

Na zgradama tri srednje škole na području Istočnog Sarajeva danas su svečano puštene u rad mini-solarne elektrane, koje su postavljene u okviru projekta „Sačuvajmo energiju zajedno“.

Predstavljanju projekta u zajedničkom objektu Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ i Srednje škole „28. juni“, pored direktora srednjih škola, prisustvovali su gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, ambasador Češke u BiH Ivana Hlavsova i direktor Gradske razvojne agencije Mladenka Pandurević.

Ćosić je rekao novinarima da je doprinos ovog projekta u tome što promoviše energetsku efikasnost i uštede energije, a najbolji način da se to pokaže su krajnji korisnici, odsnosno srednje škole iz Sokoca, Pala, Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže.

„Na ovaj način pokazaćemo učenicima koji pohađaju ove škole, ali i javnosti, da je kroz postavljanje solarnih panela i promovisanje uštetede energije to moguće implementirati i kod nas“, rekao je Ćosić.

Uvjeren je, kaže, da će ovaj projekat biti putokaz da i u budućnosti realizuju slične u srednjim i osnovnim školama, kao i u predškolskim ustanovama kako bi uštedjeli i novac i energiju.

Projekat „Sačuvajmo energiju zajedno“ finansiran je Programom razvojne saradnje Češke, a realizovan putem Gradske razvojne agencije.

Ćosić je naveo da je riječ o veoma uspješnom projektu vrijednom blizu 50.000 KM, koji je jedan od dva projekta podržala češka Ambasada, kao i da je Gradska razvojna agencija agencija pokazala mogućnost da realizuje ovaj i buduće projekte.

Hlavsova je pojasnila da je ovo prvi projekat koji realizuju sa gradom Istočno Sarajevo i nada se da će ušteda koja će biti ostvarena instaliranjem solarnih panela doprinijeti investiciji u dalji razvoj škola.

Ona je dodala da je razvojna saradnja bitna u saradnji Češke sa svim nivoima vlasti u BiH, te da Ambasada svake godine finansijski podržava dva ili tri mala lokalna projekta.

Direktor Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ Branka Kovačević istakla je značaj ovog projekta za cijelu lokalnu zajednicu, a ne samo za škole, jer doprinosi unapređenju svijesti o upotrebi alternativnih, obnovljivih izvora anergije, ali i razvoju ekološke svijesti.

Ona je izrazila zadovoljstvo što su Gradska razvojna agencija i Program razvojne saradnje Češke prepoznale potrebe škola i realizovale ovaj značajan projekat koji će omogućiti značajne uštede u potrošnji elektične energije.

Pandurevićeva je pojasnila da su tokom osmomjesečne implementacije projekta urađene određene analize stanja u srednjim i osnovnim školama, koje su od velikog značaja za planiranje daljih aktivnosti, s obzirom na to da je sada poznato gdje su potrebne hitne intervencije.

Ona je rekla da su tokom rada na ovom projektu realizovane i edukativno-promotivne kampanje čiji je fokus bio podizanje nivoa znanja i svijesti donosilaca odluka, menadžmenta škola i učenika o značaju uštede i upotrebe alternativnih izvora energije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare