Svečano otvoren rođendanski 18. „Lut fest 2017“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Osamnaesti Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2017“ svečano su večeras u Istočnom Sarajevu otvorili predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Brankica Maksimović i doajen lutkarstva Branislav Milićević Kockica.

Nakon ceremonije otvaranja Pozorište lutaka „Pinokio“ iz Beograda odigralo je multimedijalnu predstavu „Bubamarac“.

Branko Kockica i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, kao Generalni pokrovitelj festivala, odlukom Savjeta festivala nagrađeni su večeras Plaketom „Zlatna anima Radoslav Lazić“ za doprinos razvoju pozorišne umjetnosti i za sveukupno pozorišno stvaralaštvo za djecu, odnosno razvoju i podršci festivalu.

U rođendanskom duhu dodijeljenje su plakete i ostalim pokroviteljima i prijateljima festivala, među kojima su Skupština Grada Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, Novinska agencija Republike Srpske „Srna“, RTRS i drugi.

Zahvaljujući se na nagradi, čuveni Branko Kockica, nakon što je sa djecom otpjevao popularnu pjesmicu „U svijetu postoji jedno carstvo“, rekao je da ga sve ove godine raduje to što on gdje god dođe raduje ljude, djecu posebno.

„Hvala Bogu na tom daru, hvala i svima vama, a `Lut festu srećan rođendan!`“, rekao je Milićević.

Maksimovićeva je istakla da resorno ministarstvo Srpske sve vrijeme prati i finansijski podržava „Lut fest“.

Ona je naglasila da od šest najznačajnijih kulturnih manifestacija u Republici Srpskoj, Ministarstvo prosvjete i kulture u Istočnom Sarajevu podržava čak četiri – osim „Lut festa“, tu su još i Festival malih scena i monodrame, Međunarodni festival dokumentarnog filma „Prvi kadar“ i Međunarodni festival harmonike „Akordeon“.

Prema njenim riječima, ta pozitivna praksa će biti nastavljena i ubuduće, na obostrano zadovoljstvo.

Predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, uz čestitke za rođendan, istakao je da je ovaj lutkarski festival rastao i odrastao zajedno sa Istočnim Sarajevom i njegovim žiteljima.

On je poželio da ova lutkarska svetkovina još dugo godina raduje djecu, inspiriše ih i budi ljubav u njima.

Lučić je za učesnike Festivala upriličio i prijem u Skupštini Grada Istočno Sarajevo.

Među mnogobrojnim uvaženim gostima bila je i ambasador Bugarske u BiH Avgustina Cvetkova koja je ocijenila da 18. „Lut fest“ predstavlja veliki praznik lutkarstva, izražavajući iskreno zadovoljstvo što u ovoj manifestaciji učestvuju i lutkari iz Bugarske.

Direktor Festivala Vitomir Mitrić istakao je da je moto ovogodišnjeg festivala „Lutkarski bal punoljetstva“, i najavio da će sve predstave biti u znaku lutkarstva i lutkarske umjetnosti i magije.

Izvršni producent Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić naglasila je da je ova kulturna manfestacija do sada ugostila 167 lutkarskih pozorišta iz 36 država.

Festival je otvorilo Pozorište lutaka „Pinokio“ iz Beograda multimedijalnom predstavom „Bubamarac“ autora Jelene Popović i u režiji Darijana Mihajlovića.

„Ova predstava nastavlja tešku, ali moguću i neophodnu misiju svih roditelja i učitelja: da kod dječaka i djevojčica probudi i sačuva ono što svakoga od njih čini posebnim“, poruka je Popovićeve.

Mihajlović kaže da je „Bubamarac“ dio mladosti jedne generacije koja nema zajedničku zemlju, ali ima zajedničko djetinjstvo.

„Moje djetinjstvo obilježili su programi za djecu i skoro svaka velika jugoslovenska zvjezda bila je na neki način i dječiji heroj. Tako je i čuveni Arsen Dedić obilježio djetinjstvo miliona djece sa ovih prostora. Svaki put kad čujem pjesmu, sjetim se koliko vrijedi bezbrižno djetinjstvo. Neka ovaj Bubamarac bude dio bezbrižnog djetinjstva nove, pametne i lijepe, sasvim dječije, vesele generacije koja će da zvižduće pjesmu dugo-poslije kraja“, rekao je Mihajlović.

Tokom Festivala publici će se predstaviti još „Nevid teatar“ i Gradsko pozorište „Jazavac“ Banjaluka, Pozorište lutaka Mostar, Pozorište lutaka Niš, Dečije pozorište Subotica, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin, Lutkarsko kazalište Mostar, Pozorište „Tuulevski“ iz Estonije, Zavod federacija LJubljana i Gledališče „Glej“ iz Slovenije, Lutkarsko pozorište „Kairo“ iz Egipta i „Otvoreni teatar“ Mostar.

Ovogodišnji takmičarski festivalski program ocjenjivaće eminentni međunarodni žiri u sastavu profesor Bonjo Lungov iz Bugarske, predsjednik žirija, i članovi profesor doktor Nataša Glišić i magistar Peđa Hart iz Republike Srpske. Predstave će ocjenjivati i dječiji žiri, čiji je koordinator profesor muzike Mladen Janković.

Prateći program ovogodišnjeg festivala sa radionicama, predavanjima, promocijama i scenskim čitanjem nagrađenog lutkarskog teksta biće održan u okviru programa pod nazivom „Laboratorija lutkarstva“.

Biće održan i masterklas predavanje doktora Konstantina Karakostova iz Bugarske pod nazivom „Transformacija kod improvizovane lutke“.

Poseban festivalski program posvećen je profesoru doktoru Radoslavu Laziću, koji nas je napustio u maju ove godine. Na njegov rad o lutkarstvu u okviru programa `Omaž Radoslavu Laziću`, osvrnuće se Vojislav Vujanović, istaknuti pozorišni i likovni krititičar i publicista.

Sutra će u Istočnom Sarajevu biti održana lutkarska fešta koja će biti u znaku lutkarskog bala na otvorenom, maskenbala čiji će učesnici prodefilovati glavnim ulicama oovg grada i tako najaviti praznik lutkarstva.

Bal će otvoriti Branko Kockica, laureat ovogodišnjeg festivala u 11.00 časova u Gradskom parku „Gavrilo Princip“.

Na balu će učestvovati učenici osnovnih škola i obdaništa Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo, plesne grupe, učesnici festivala, ulični umjetnici iz cijelog svijeta, svirači, klovnovi, mađioničari, lutke i maskote, uz brojne ulične atrakcije.

Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, sufinansijeri su Grad Istočno Sarajevo i opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Sponzori festivala su Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo, Kompanija „Zlatno zrno“, Restoran „Al Parko“, Stomatološka ordinacija „Dental Implant“, MKF „Sanrajz“, „Avon“ i Vrtić „Mašin svijet“.

Generalni medijski pokrovitelj „Lut festa 2017“ je Radio televizija Republike Srpske. Medijsko sponzorstvo su prihvatili i Novinska agencija Republike Srpske „Srna“, Federalna novinska agencija „Fena“, „Glas Srpske“, „Blic“, „Nezavisne novine“, BHRT, BN TV, OSM, TV „Elta“ i „Alfa TV“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare