Svečano otvoren novi vatrogasni dom, vrijedan oko 520.000 KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – Teritorijalna vatrogasna jedinica Istočno Sarajevo danas je na lokaciji Krtelji na teritoriji opštine Istočna Ilidža dobila novi vatrogasni dom u koji je uloženo oko 520.000 KM.

Na svečanosti otvaranja novog vatrogasnog doma vrpcu su presjekli gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić.

„Pokazali smo da možemo iz naših redovnih budžetskih sredstava finansirati ovakve objekte. Osnovni ugovor za izgradnju imali smo na 438.000 KM sa PDV-om, s tim što smo imali i određenih dodatnih radova i opremanje, tako da je ukupna vrijednost sa namještajem i vanjskim uređenjem iznosila oko 520.000 KM“, rekao je Vuković.

Vuković je istakao da su grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža zajednički krenuli u realizaciju izgradnje vatrogasnog doma, namjenskog objekta koji je u skladu sa standardima po kojem radi vatrogasna služba.

„Izgradnjom ovog vatrogasnog doma riješili smo dugotrajni problem lošeg objekta koji se nalazio na mjestu na kojem ne treba da bude, u urbanoj zoni opštine Istočno Novo Sarajevo. Sa ovim izmiještanjem smo pomogli opštini Istočno Novo Sarajevo da nastavi dalje sa svojim razvojem“, rekao je Vuković.

On je napomenuo da će grad Istočno Sarajevo kroz kreditna zaduženja pomoći opštini Istočni Stari Grad da napravi objekat za potrebe odjeljenja Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo na području te lokalne zajednice jer za to postoji potreba s obzirom na veličinu opštine i česte požare.

Vuković je podsjetio da Teritorijalna vatrogasna jedinica Istočno Sarajevo u okviru svoje nadležnosti pokriva šeset opština i da ima jedinice na Palama, Sokocu i Istočnoj Ilidži, te ispostavu u Trnovu.

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo NJegoš Vukadin izrazio je zadovoljstvo novootvorenim objektom i zahvalio svim učesnicima koji su pomogli realizaciji ovakvog projekta.

„Objekat ne samo da zadovoljava u funkcionalnom smislu smještaj ove jedinice, nego pruža i mogućnost daljeg napredovanja jedinice u ovom dijelu grada, otvara mogućnost nabavke novih sredstava, od novih vatrogasnih vozila do povećanja broja izvršilaca“, rekao je Vukadin.

On je pojasnio da je u objektu na lokalitetu Krtelji trenutno smještena jedinica koja vrši zaštitu spašavanja od požara imovine i lica na području opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo koja ima 15 do 20 ljudi.

„Kada se ušlo u ovaj projekat vodilo se računa i o pristupnim putevima. Imamo nekoliko alternativnih ruta koje može koristiti vatrogasna jedinica da bi bili u mogućnosti brzo i efikasno reagovati“, rekao je Vukadin.

Teritorijalna vatrogasna jedinica Istočno Sarajevo trenutno ima 47 pripadnika i, prema riječima starješine ove jedinice, kvalitetno je opremljena.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović izrazio je zadovoljstvo što je danas svečano otvoren vatrogasni dom, te podsjetio da je ova lokalna zajednica besplatno ustupila zemljiše za izgradnju ovog objekta.

Vatrogasni dom za potrebe opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo izgrađen je na lokaciji Krtelji, nakon dogovora predstavnika gradske i opštinskih vlasti o lokaciji ovog objekta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments