Svečano otvoren deveti „Jahorina Film Festival“

0

Predsjednik Međunarodne asocijacije festivala ekološkog filma Antonio Konte svečano je večeras na Palama otvorio Deveti međunarodni festival dokumentarnog filma, turizma i ekologije „Jahorina film festival“ /JFF/, koji se ove godine održava pod motom „Dodirni svjetlost“.

Konte, koji je i počasni predsjednik JFF, otvorio je ovu manifestaciju pošto najavljeni predsjednik Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu /FIŽET/ Tižani Hadad, nekadašnji ministar turizma Tunisa, zbog imgrantske krize kasni na Festival.

„Film i turizam veoma su važni za povezivanje svih ljudi, i mi svi zajedno, sa svih meridijana, moramo se oduprijeti najnovijim pojavama terorizma i migrantskih kriza“, istakao je Konte.

Direktor Festivala Mirko Despić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je JFF i kvalitetom i kvantitetom prijavljenih filmova potvrdio svoju misiju razvijanja ekološke svijesti.

Predsjednik stručnog žirija, britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson rekao je da JFF ima bogat i uzbudljiv filmski program, koji na inventivan način goviri i o sadašnjosti i o budućnosti.

Pisma podrške JFF-u uputili su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Predrag Vućićević poželio je dobrodošlicu svim autorima i gostima Festivala, a posebno je pozdravio oficira Vojske Jugoslavije Zoltana Danija, koji je prilikom bombardovanja Srbije, 27. marta 1999. godine oborio čuveni američki „nevidljivi“ avion F–117A.

Nakon ceremonije otvaranja ove tradicionalne filmske manifestacije, u sali Kulturnog centra Pale uslijedila je projekcija dokumentarnog filma „Drugi susret“ srpskog autora Željka Mirkovića.

Ovo ostvarenje, koje je osvojili nagradu za najbolji dokumentarni film na Festivalu „Borego springs“ u Kaliforniji, govori o susretu Danija i američkog pilota Dejla Zelka, koji je upravljao takozvanim nevidljivim avionom.

Poslije nagrade žirija na festivalu u Zagrebu i nagrade za najbolji scenario u Oklahomi, kandidature za Oskara za dugometražni dokumentarni film, projekcija u američkom Kongresu, UN, Kolumbija univerzitetu, Univerzitetu u NJujorku i drugim mjestima, ovaj film nastavlja svoj internacionalni život.

„Drugi susret“ je priča o tome kako je rat spojio dva čovjeka. Jedan je bio pilot „nevidljivog“ aviona F-117A, a drugi vojnik koji ga je oborio. Prvi susret je bio na radaru, a drugi 12 godina kasnije u Americi.

Projekciji ovog filma prisustvovali su Zoltan Dani i reditelj filma Željko Mirković.

Učesnici „Jahorina film festivala“, u okviru pratećeg programa, imaće priliku da posjete Konjic, Sarajevo i Jahorinu, gdje će se upoznati sa kulturno-istorijskim i turističkim sadržajima ovih destinacija.

Tokom Festivala posjetioci će na projekcijama u hotelu „Damis“ na Palama i Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu moći da vide 95 filmova iz 28 zemalja.

Članovi žirija koji će ocjenjivati dokumentarne i kratke igrane filmove su dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci Luka Kecman, profesor na Akademiji lijepih umjetnosti u Sarajevu Osman Arslanagić i Rop Lal, predavač na Azijskoj akademiji za film i televiziju iz NJu Delhija.

Žiri koji će ocjenjivati ekološke i turističke filmove čine ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson, direktor „Srem film festivala“ Igor Čolak i predsjednik FIŽET-a iz Hrvatske Tina Eferović Čubrilo.

U programu Festivala od 26. do 29. avgusta u osam festivalskih kategorija autori će se boriti za jednu od zvaničnih nagrada, i to „Zlatni javor“ za najbolji dokumentarni film, dokumentarni televizijski film, kratki igrani film, eksperimentalni film, animirani film, studentski film, ekološki film, i turistički film, odvojeno u međunarodnoj konkurenciji i u domaćoj konkurenciji, te Gran pri Festivala za najbolji film bez obzira na kategoriju.

Pokrovitelji „Jahorina film festivala“ su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, fondovi za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Federacije BiH, grad Istočno Sarajevo, opština Pale, Turistička organizacija Istočno Sarajevo i „Sarajevska pivara“. Medijski sponzori su BHT, RTRS i TV OSM.

Za petak, 28. avgust, planirana je dodjela nagrada za najbolji ekološki projekat u BiH, a ta ceremonija biće održana u salonu Gradske pivnice u Sarajevu sa početkom u 14.00 časova, dok je za 17.30 časova u hotelu „Damis“ predviđeno održavanje okruglog stola o temi „Umrežavanje i uspostavljanje komunikacije među učesnicima projekta i partnerskim festivalima“.

Ceremonija dodjela nagrada i zatvaranja Festivala predviđena je za subotu, 29. avgust, u hotelu „Damis“ na Palama, sa početkom u 19.00 časova.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/jahorina-film-festival-2015/] width=[54] height=[54] title=[Svečano otvoren deveti „Jahorina Film Festival“] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare