Svečano otvoren Centar za ruske studije na Palama

0
ПАЛЕ, 4. МАРТА /СРНА/ - Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов свечано је данас на Палама отворио Центар за руске студије на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov svečano je danas na Palama otvorio Centar za ruske studije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ističući da je to važan korak za unapređenje ruskog jezika u obrazovnom sistemu Republike Srpske i BiH.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo da otvorim ovaj centar jer je to važan korak za unapređenje ruskog jezika i njegov status u obrazovnom sistemu Republike Srpske i BiH. Mi, kao nosioci ruskog jezika, nastojimo da što više podržavamo ovaj proces”, rekao je Ivancov novinarima nakon ceremonije otvaranja Centra.

On je zahvalio svima koji su podržali ovaj projekat – gradu Istočno Sarajevo, Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Filozofskom fakultetu, opštini Pale, kao i Ruskoj humanitarnoj misiji na Balkanu.

Prema njegovim riječima, pitanje ruskog jezika u Republici Srpskoj i BiH jeste faktor i dokaz unapređenja međusobnih odnosa.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović naglasio je, zahvaljujući za ukupnu podršku i pomoć u realizaciji ovog projekta, da je ovaj fakultet u protekle dvije godine uložio značajne napore za razvoj katedre za rusistiku, kao i poboljšanje uslova za studente.

On smatra da je Filozofski fakultet na Palama u tome uspio, posebno u kontekstu dosadašnje plodne studentske saradnje sa Univerzitetom u Voronježu.

“Otvaranje ovog ruskog centra, bez ikakve sumnje, biće zamajac ne samo razvoju i proučavanju ruskog jezika u Republici Srpskoj, nego i izučavanju ruske istorije, književnosti, kulture…”, istakao je Mastilović.

Savjetnik u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Jelena Starčević potvrdila je da resorno ministarstvo snažno podržava ovakve projekte.

“Ovo je sada zaokružena priča i i veoma nam je drago što je rezultovala ovako pozitivnim ishodom. Republika Srpska ima Strategiju razvoja obrazovanja za period do 2021. godine i otvaranje Centra za ruske studije na Filozofskom fakultetu Pale sjajno se uklapa u strateške ciljeve visokog obrazovanja kao što su interacionalizacija visokog obrazovanja i unapređenje organizacione strukture visokog obrazovanja”, naglasila je Starčevićeva.

Ona je istakla da je to važno zato što se univerziteti i fakulteti u Republici Srpskoj otvaraju prema inostranstvu, ali i zbog njihovog povezivanja, akademskke mobilnosti naučnika, saradnika i studenata, kao i podizanja konkurentnosti.

Prema njenim riječima, cijelu priču treba dodatno zaokružiti sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske tako da ruski jezik bude vraćen u osnovne i srednje škole i da dobije mjesto koje je nekada imalo i koje i zaslužuje.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović izrazio je zadovoljstvo zbog još jednog uspješno realizovanog projekta na Palama, ocjenjujući to kao direktnu podršku razvoju ove lokalne zajednice.

“Danas je zatvoren ozbiljan ciklus u sferi visokog obrazovanja. Mislim da će otvaranje ruskog centra značajno doprinijeti ne samo razvoju i izučavanju ruskog jezika, nego i boljoj srpsko-ruskoj saradnji i na planu privrede i turizma, što je naša velika želja”, poručio je Jugović.

Direktor Centra za ruske studije na Filozofskom fakultetu Pale Višnja Višnjevac istakla je da ovaj projekat podrazumijeva širenje ruskog jezika i kulture, kao i jačanje rusistike na teritoriji Republike Srpske.

Otvaranju Centra za ruske studije prisustvovali su savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Srđan Perišić, koji je i predsjednik Upravnog odbora Centra, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i profesori i studenti Filozofskog fakulteta Pale.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments