Svečano otvaranje „Dana Srpske u Srbiji“

0

BEOGRAD – Svečanost povodom otvaranja manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ večeras je počela u Narodnom pozorištu u Beogradu, u prisustvu zvaničnika Srpske i Srbije.

Svečano otvaranje ovogodišnje manifestacije, koju Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji organizuje deveti put, počelo je intoniranjem himni Srbije i Republike Srpske „Bože pravde“ i „Moja Republika“.

Skup bi zvanično trebalo da proglasi otvorenim predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Planirano je da prethodno pozdravni govor u svojstvu domaćina održi šef Predstavništva Srpske Mlađen Cicović, dok će NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije blagosloviti skup.

Potom će uslijediti obraćanje potpredsjednika Vlade Srbije Maje Gojković, koja je i ministar kulture i informisanja.

Svečanosti prisustvuju najviši predstavnici Srpske i Srbije, među kojima predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, te ministri u vladama Srbije i Republike Srpske, generali vojske i policije, akademici, istaknuti umjetnici i privrednici.

U umjetničkom dijelu programa biće održan koncert Simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije kojim će dirigovati Branka Radošević, a nastupiće solisti Snežana Savičić Sekulić, Minja Šukalo i Vasa Stajkić. Reditelj programa je Dragan Elčić.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji organizator je devete manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, koja će trajati do 29. septembra u 11 gradova Srbije.

Višković: Rijeka Drina je most koji nas spaja

BEOGRAD – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da su „Dani Srpske u Srbiji“ velika i lijepa prilika da se istakne jedinstvo i zajedništvo jednog naroda kojem granice ne mogu izbrisati srodstvo, tradiciju, vjeru i kulturu.

„Biti danas ovdje sa vama, na početku ovog veličanstvenog skupa, posvećenog Republici Srpskoj i Srbiji, našem prijateljstvu, bratstvu i zajedništvu, predstavlja za mene veliku radost i čast“, istakao je Višković otvarajući manifestaciju „Dani Srpske u Srbiji“ u Beogradu.

Podsjetivši da se ova manifestacija održava od 2013. godine, Višković je rekao da sa zadovoljstvom može da konstatuje da je ovaj skup postao tradicionalan, da se sa nestrpljenjem i velikom željom očekuje svake godine i da iz godine u godinu izrasta i postaje bolji i kvalitetniji.

On je naveo da se „Dani Srpske u Srbiji“ već nekoliko godina održavaju u više gradova, a ove godine u njih 11: Beogradu, Novom Sadu, Kruševcu, Kraljevu, Šidu, Kikindi, Zrenjaninu, Nišu, Kragujevcu, Subotici i Sečnju, što pokazuje da je ova manifestacija sa velikim interesovanjem prihvaćena kod braće u Srbiji, na čemu je Srpska beskrajno zahvalna.

„Želimo da na `Danima Srpske u Srbiji` predstavimo naše privredne, kulturne, sportske, turističke i druge potencijale, da sa našom braćom iz matice razmjenjujemo iskustva i da dalje učvršćujemo bratske i prijateljske veze Republike Srpske i Srbije. Želimo da na najbolji način promovišemo Republiku Srpsku u našoj matici, da se zajedno družimo i radujemo i da damo puni doprinos još jačim i čvršćim, bratskim, ali isto tako i specijalnim paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije“, istakao je Višković.

On je dodao da su „Dani Srpske u Srbiji“ velika i lijepa prilika da se istakne jedinstvo i zajedništvo jednog naroda kojem granice ne mogu izbrisati srodstvo, tradiciju, vjeru i kulturu.

„Srbija je uvijek bila uz svoj narod u Republici Srpskoj, uvijek nam je pomagala i to i danas čini, nesebično i sa velikom ljubavlju. Velika bratska pomoć Srbije nije izostala ni sada, u vremenu pandemije virusa korona, kada se suočavamo sa izazovima kakve do sada nismo imali, ali koje ćemo, siguran sam, lakše prevazići uz podršku naše matice Srbije. Hvala vam na svemu, draga braćo!“, istakao je Višković.

On je najavio da će u narednom periodu biti intenzivirana saradnja Srpske i Srbije na svim poljima – na Programu razvoja Podrinja u oblasti turizma, infrastrukture, saobraćaja, privrede, vodoprivrede i šumarstva i energetike, u skladu sa Akcionim planom od 2018. do 2022. godine.

Prema njegovim riječima, ovaj program ima ogroman značaj i za Srbiju i za Republiku Srpsku, posebno kada se razmatra sa aspekta oko 30 opština koje su uključene u ovaj veliki projekat.

Takođe, naveo je Višković, u sektoru energetike postoji najviše potencijala za saradnju, a izgradnja hidroelektrana „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“ predstavljaju investicije koje će značajno uticati na rast BDP-a i značiće energetsku stabilnost i nezavisnost i nova radna mjesta.

„Tu je i veliki projekat povezivanja Banjaluke i Beograda auto-putem koji je jedan od naših glavnih prioriteta. Srbija je spremna da pomogne gradnju auto-puta od Rače do Bijeljine i početak ovih radova se očekuje do kraja godine. Izgradnjom ovog auto-puta bićemo još bliži jedni drugima i naše veze biće još čvršće“, naglasio je Višković.

On je napomenuo da Republika Srpska želi da se priključi naporima Srbije u izgradnji gasovoda i, za sve što se bude radilo na tom planu u narednom periodu, Srpska želi da bude sastavni dio projekta.

Višković je rekao da je jedan od najznačajnijih aktuelnih zajedničkih projekata Srbije i Republike Srpske izgradnja aerodroma u Trebinju.

Prema njegovim riječima, u toku su izrada zoning plana i istražni radovi na terenu, a planirano je da radovi počnu na proljeće, sa početkom građevinske sezone i da aerodrom bude završen do 2023. godine.

„Dragi prijatelji i braćo, budimo okrenuti ka budućnosti, ali ne zaboravimo prošlost u kojoj je srpski narod prošao kroz teška iskušenja. Putevi našeg naroda kroz istoriju bili su teški i puni iskušenja i cjelokupna naša istorija bila je, a i danas jeste – borba za slobodu“, ukazao je Višković.

On je naglasio da je Republika Srpska nastala kao potreba da Srbi odbrane svoja vjekovna ognjišta.

Višković je istakao da je srpski narod u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i u brojnim kroz vijekove nametnutim mu ratovima činio samo jedno – branio ono što je svakom čovjeku najsvetije – svoj dom, porodicu, pravo na život, dostojanstvo i slobodu.

„Svima koji su utkali svoje živote u temelje Republike Srpske ostajemo vječno zahvalni i na njih ponosni i na svakom mjestu i u svakoj prilici njihova žrtva mora da se pamti i pominje. Pravo je svakog naroda, pa i srpskog, da slobodno odredi svoj politički status i obezbijedi nacionalni, ekonomski, kulturni, socijalni i svaki drugi razvoj“, poručio je Višković.

On je naveo da je Republika Srpska danas čvrsto utemeljena na svojim dostignućima koja joj garantuju opstanak, sigurnu budućnost i napredak, bolji život svih njenih naroda i građana, te da je ekonomski i bezbjednosno stabilna i funkcionalna.

„Svakodnevno radimo na izgradnji i jačanju institucija Republike Srpske i mehanizama koji trebaju da obezbijede da građani žive bolje u uslovima koji ne zavise samo od nas“, rekao je on.

Višković je izrazio želju da večeras, na samom početku manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, pošalje i poruku ne samo zajedništva Republike Srpske i Srbije, već i jedinstva cjelokupnog srpskog naroda na svim prostorima na kojima živi širom svijeta.

„Naše jedinstvo i snažne veze Republike Srpske i Srbije su preduslov i garancija opstanka Srba na ovim prostorima, ali i jasna poruka da srpski narod, ma gdje živio, ne smije da zaboravi svoje korijene i istoriju. Očuvanje našeg naroda, svuda gdje živi, njegovo jedinstvo i sloga, imperativ je za sve generacije – i sadašnje i buduće. Mi želimo da Republika Srpska i Srbija budu snažne, uspješne i prosperitetne, da se zajedno razvijamo i da svakodnevno unapređujemo naše odnose“, naglasio je Višković.

On je rekao da je snažna i prosperitetna Srbija zalog stabilnosti cijelog regiona i njen razvoj biće putokaz i za Republiku Srpsku.

Prema njegovim riječima, odnosi Republike Srpske i Srbije nikada nisu bili bolji nego danas, sa mnogo razumijevanja i podrške, posebno u nastojanju da se očuvaju srpski identitet, tradicija i kultura.

„U tom pogledu, prije nekoliko dana zajedno smo donijeli zakon koji štiti naš jezik i naše ćiriličko pismo – dokument koji je od izuzetnog značaja za očuvanje identiteta srpskog naroda. LJudska i moralna obaveza svih nas koji obavljamo javne funkcije jeste da mlade generacije i generacije koje dolaze upoznamo i prenesemo im našu bogatu tradiciju, kao zalog za prosperitetnu budućnost“, naglasio je Višković.

On je poželio da „Dani Srpske u Srbiji“ budu praznik svih Srba.

„Mi smo jedan i jedinstven narod i Drina nije rijeka koja nas dijeli, već most koji nas spaja. Tako je bilo kroz čitavu našu istoriju i tako treba da bude i u budućnosti“, poručio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Postojanje Republike Srpske djelo pravde

BEOGRAD – NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je večeras na otvaranju manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ da je stvaranje, postojanje i napredak Republike Srpske djelo pravde, kao i međunarodnog prava i konsenzusa, a da je za hrišćane pravedno ono što je utemeljeno na istini.

Srpski patrijarh je na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu, u prisustvu zvaničnika Srbije i Srpske, uz blagoslov, uputio molitve za sve žitelje Republike Srpske, navodeći da mu je čast što je pozvan da učestvuje na svečanosti koja se zove „Dani Srpske u Srbiji“.

Patrijarh Porfirije je podsjetio na blaženopočivšeg patrijarha Irineja, koji je gajio posebnu ljubav za Srpsku i srpski narod gdje god se nalazio.

„Mnogo puta sam sa njim razgovarao o važnosti očuvanja, napretka i svakog prosperiteta Republike Srpske i o saradnji Srpske sa Srbijom i drugim zemljama u okruženju, kao i o saradnji Srpske sa Rusijom, Grčkom, ali i Hrvatskom, Crnom Gorom i svim zemalja zapadnog svijeta sa kojima delimo hrišćanske i sveopšte civilizacijske vrednosti“, naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije je rekao da je patrijarh Irinej bio pravi sljedbenik Svetog Save jer je duhovno bio nepokolebljivo okrenut pravoslavnom Istoku, ali je i zastupao saradnju i uspostavljanje dobrih i prijateljskih odnosima sa svima, prije svega sa prvim komšijama.

Prema riječima patrijarha Porfirija, sve što je stvoreno u borbi za pominjanje imena Božjeg, za opstanak hrišćanskog naroda Božjeg, hrišćanske kulture i načina života, uz velike žrtve na krvi i kostima svetih mučenika, da je to sve vječno i neprolazno.

„To je, međutim, i zalog prepoznavanja i s poštovanjem prihvatanja drugih naroda i kultura“, rekao je srpski patrijarh.

Patrijarh Porfirije ističe da je potrebno radi isticanja i naglašavanja jedinstvenog i zajedničkog zdravog etosa da postoje ovakve svečanosti i manifestacije, ali da je mnogo važnije da se to jedinstvo izražava u zajedničkoj težnji za unapređenjem prosvjete, kulture, ekonomske saradnje i onih jedinstvenih darova i osobenosti, koji čine identitet srpskog naroda.

Srpski patrijarh je rekao da vrijednosti i osobine, koje su zajedničke i identične kod svih Srba u Srbiji, Srpskoj, FBiH, BiH i ma gdje da živjeli, Srbi nazivaju jednim imenom – svetosavlje i one ne smiju da budu izmijenjene globalizacijom, granicama pravim i lažnim, pravednim ili nepravednim, kao i različitim fragmentacijama.

„To su one osobine po kojima nas i sam Spasitelj prepoznaje. Svetosavlje jeste srpski etos, način na koji mi Srbi živimo sa svojim ličnim pečatom, Jevanđelje Hristovo. Gospod nas prepoznaje kao pravoslavne hrišćane, naša kultura je izrazito hrišćanska, tradicionalna, ali ujedno i savremena, sa savršenim fonetskim pismom ćirilicom“, rekao je on.

Patrijarh je istakao da srpski narod i dalje, uprkos propagandi i različitim projektima, zna šta je porodica u kojoj se na hrišćanskim temeljima vaspitavaju mladi naraštaji.

„Gostoljublje, pomoć svakome ko je u nevolji, poštovanje prema svim ljudima, narodima i pripadnicima drugih vera, poštovanje slobode izbora, ali i pre i posle svega briga za sopstvene slobode na načelima čojstva i junaštva. Sve su to hrišćanske, pravoslavne i svetosavske vrline“, rekao je patrijarh.

Srpski patrijarh je rekao da i večerašnji program za ovu manifestaciju oslikava upravo ovakve srpske narodne vrline.

Patrijarh Porfirije je poželio svaki mir, napredak i saradnju u svemu srpskom narodu i u istoj mjeri svima koji žive u Republici Srpskoj.

„Što poželim nama, jednako želim i svakom narodu sa kojim se na različite načine preplićemo i prožimamo i na koje smo upućeni, ali i svim narodima sveta da svako po svojim od Boga datim darovima doprinese opštem dobru i miru, da svi zajedno dođemo do cilja – poznanja Boga“, rekao je patrijarh Porfirije.

Prema riječima patriajrha, poznanje Boga, susret sa njim, a kroz njega i sa drugim čovjekom kao cilj treba da bude ultimativni zakon svakog slavlja, ali i zakon života i svakog čovjeka uopšte.

„Neka su blagosloveni Dani Srpske u Srbiji“, poručio je patrijarh srpski.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments