Свечана академија поводом 40 година од ЗОИ

0
ЗОИ на Палама 1984. године - архивска фотографија

На Палама ће данас бити одржана свечана академија поводом 40 година од одржавања Зимских олимпијских игара /ЗОИ/ у Сарајеву.

Академија ће бити одржана у Културном центру Пале са почетком у 20.00 часова.

Град Источно Сарајево симболично обиљежава 40 година од одржавања ЗОИ у сарадњи са Олимпијским центром „Јахорина“, градском Туристичком организацијом и aparthotelom „Вучко“.

Тим поводом 8. фебруара је организован свечани ручак за представнике Међународног и Европског олимпијског комитета, начелнике општина у саставу града, бивше олимпијце и представнике јавног, политичког, привредног и културног живота.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да су свечани ручак и академија прилика да пошаљу поруку да су способни да буду домаћини значајних спортских догађаја и добри организатори, те покажу да су Источно Сарајево, Република Српска мјесто добрих прича.

У част 40 година од одржавања ЗОИ у Сарајеву, на Јахорини је 8. фебруара отворена изложба коју чине уникатни реквизити, скијашка одијела из времена олимпијаде, аутентична бакља, најстарија мапа Јахорине и многи други антиквитети.

На подручју данашњег Источног Сарајева и Сарајева 8. фебруара 1984. године отворене су 14. Зимске олимпијске игре на којима су учествовали спортисти из 49 држава.

То су биле прве зимске и друге олимпијске игре које су заредом одржане у Источној Европи, на говорном подручју словенских језика и у социјалистичкој земљи.

Олимпијске игре су за власти Југославије биле сјајна прилика да државу представе свијету у најбољем могућем свјетлу и у том настојању није их омела ни велика економска криза која је почетком осамдесетих година 20. вијека погодила СФРЈ.

У Игре су утрошена велика средства, те је саграђен велики број импозантних грађевина и остала инфраструктура.

Након завршетка Олимпијаде дошло је до постепеног пропадања олимпијских стаза да би током ратних дешавања олимпијска инфраструктура била сасвим урушена.

Данас је од свих олимпијских борилишта једино Јахорина у Источном Сарајеву, у Републици Српској, репрезентативни зимски центар.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare