Sve više gladnih penzionera

0

FOČA – Anđelko Veljović, 73-godišnji penzioner i odbornik Penzionerske stranke u parlamentu opštine Foča, već tri godine predlaže formiranje javne kuhinje, ali ne dobija podršku kolega odbornika. Među kritičarima njegove ideje preovladava stav da bi bez usluga gradske javne kuhinje ostali nevoljnici u najudaljenijim selima i zaseocima fočanske opštine. Alternativu, kritičari, nisu predložili.

„Pola stanovništva u Foči je u stanju socijalne potrebe, a niko iz vlasti ni da se `počeše po glavi`. Boli me posebno to što su u odbijanju moje ideje jedinstveni i izvršna i zakonodavna vlast, a mnogi ljudi, naročito penzioneri, nemaju ni za koricu hljeba“, kaže Veljović.

U Foči je na spisku zaposlenih oko 4 000 ljudi, što ne znači da ih toliko prima platu, toj brojci se „primiče“ ukupan broj penzionera i broj onih koji su zvanično na evidenciji Biroa za zapošljavanje.        

Od oko četiri hiljade penzionera, 2 000 ih je sa penzijom manjom od 300 maraka, dok je 400 onih koji primaju najnižu penziju – 160 maraka.

„Ako to nije znak za uzbunu, onda ne znam šta bi moglo drugo da bude“, kaže Veljović, koji je spreman da svoju godišnju odborničku naknadu ustupi u korist narodne kuhinje.

U Centru za socijalni rad potvrđuju da je stanje socijalne ugroženosti stanovništva drastično pogoršano i da je brojka od 130 primalaca stalne socijalne pomoći od 45 do 100 maraka mjesečno davno premašena.

Centru za socijalni rad i Crvenom krstu Foča sve češće za pomoć javljaju se penzioneri, ali i demobilisani borci, bivši radnici preduzeća „Maglić“, Rudnika mrkog uglja u Miljevini, „Temike“, „Folede“, Tvornice čarapa, Ugostiteljskog preduzeća „Vučevo“, Zemljoradničke zadruge „Zelengora“ i drugih, koji su privatizacijom likvidirani.

Oni najčešće traže – brašno, što govori o dramatičnosti situacije.

Ideju o otvaranju narodne kuhinje u Centru za socijalni rad podržavaju, jer, kako ističu, godišnja sredstva iz opštinskog budžeta od 700 hiljada maraka za socijalne potrebe ni izdaleka ne mogu podmiriti potrebe.

„Ideja mog kolege penzionera Veljovića za otvaranje narodne kuhinje – odlična je i prijeko potrebna u gradu u kome privreda odavno ne postoji“, potvrđuje Veljko Vilić, bivši predsjednik Udruženja penzionera.

On smatra da u situaciji opšte bijede i siromaštva solidarnost moraju pokazati svi, a naročito oni koji imaju sredstva, a to su istaknuti biznismeni, te politički i javni radnici.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare