Sve više čitalaca

0
Sve više čitalaca

FOČA – Fočaci rado čitaju i pokazuju da je knjiga još uvijek u modi.

Prema podacima Srpske centralne biblioteke „Prosvjeta“, tokom 2017. godine na čitanje je izdato više od 15.000 knjiga.

Bibliotekari redovno prate nova izdanja i nagrađena djela, kao i želje čitalaca, pa su u prošloj godini nabavili 1.285 novih knjiga, čime je ukupan fond povećan na više od 70.000 knjiga, od čega je oko 40.000 različitih naslova.

Direktor Biblioteke Slavica Divjak Obrenović ističe da je, zahvaljujući novim izdanjima, osjetno povećan broj čitalaca na odjeljenju za odrasle.

„Nabavili smo `Kulturnu istoriju Srba` Jovana Deretića, knjigu `Hitler` Radomira Smiljanića, koja je vrlo tražena, zatim savremene romane `Pink Panter` Olivere Ćirković, `Tri cunamija` Blagoja Grahovca…

Nabavljeni su i romani `Ko je ubio Katarinu?` Vuka Draškovića, `Kuća od soli` Momira Petrovića, `Slučaj Bremen` Dragana Velikića, `Zaboravljeni vrt` Kejt Morton, `Pijev život` Jana Martela, te `Fotelja na Seni` Amina Malufa“, navodi Obrenovićeva.

Ivo Andrić, Meša Selimović i Fjodor Mihajlovič Dostojevski su pisci čija se djela godinama najviše čitaju, a lani je veliko interesovanje vladalo i za djela Lusinde Rajli, Stiva Berija, Nore Roberts i Harlana Kobera.

Čitani su i Paulo Koeljo, LJiljana Habjanović Đurović, Vanja Bulić, Dejan Stojiljković, Jelena Bačić Alimpić, te Momo Kapor.

Obrenovićeva kaže da je u 2017. godini u fočansku biblioteku učlanjeno 1.200 čitalaca i da je godišnja članarina godinama deset KM po odjeljenju, s tim što je upis na još jedno odjeljenje pet KM.

U više navrata, u toku godine, vrši se i besplatno učlanjenje, povodom Dana i krsne slave opštine ili drugim praznicima.

U Biblioteci se trude da osmisle što više aktivnosti za djecu, polako ih uvodeći u svijet knjige.

„Zaista smo akcenat stavili na djecu, tako da se u 2017. mnogo radilo u dječijem odjeljenju. Igramo se, čitamo lektiru, priče za djecu i poeziju, pravimo ukrase sa djecom i častimo se slatkišima“, kaže Obrenovićeva za Srnu.

Nakon jednog druženja sa bibliotekarima „Prosvjete“, odnosno poslije časa lektire o knjizi „Doživljaji mačka Toše“, učenici četvrtog dva Osnovne škole „Veselin Masleša“, su u znak zahvalnosti sastavili zanimljivu pjesmicu u kojoj je i stih:

„Kad te muče razne brige, ti u ruke uzmi knjige! Onaj koji knjige voli, zaboravlja sve što boli“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments