Sve više pčelara na području opštine Pale

0

Sve više pčelara na području opštine Pale

PALE – Razvoj pčelarstva na području opštine Pale posljednjih godina je u pravom zamahu, a sve više je i mladih pčelara koji su početno interesovanje za proizvodnjom meda iz hobija razvili do ozbiljnog porodičnog zanimanja.

Sekretar paljanskog Udruženja pčelara Momčilo Ćosović istakao je da je na razvoj ovdašnjeg pčelarstva veoma pozitivno uticala uspješna realizacija 20.000 maraka vrijednog projekta, koji je finansirala vlada Malezije.


– Kroz taj projekat proizvedeno je više od stotinu pčelinjih društava, koja su podijeljena novim pčelarima i to je značajan iskorak u razvoju ovdašnjeg pčelarstva – rekao je Ćosović.

On je istakao da Udruženje pčelara u Palama razmišlja i o novim razvojnim projektima kao što je formiranje eksperimentalnog pčelarskog centra i reprocentra za uzgoj matica.

Ovi centri bi funkcionisali pri Udruženju pčelara i predstavljali bi bazu za sve poteze na daljem razvoju pčelarstva na ovom području.

– Tu bi se obavljali eksperimenti i razne vrste obuka, a na osnovu rezultata bi se određivala tehnologija i pravci daljeg razvoja pčelarstva – naglašava Ćosović.

Zbog čega je to važno, objašnjava jednostavnom činjenicom da nadmorska visina Pala i okolnih sela sama po sebi govori da je riječ o specifičnom mjestu za razvoj pčelarstva, kao i da proizvodnja u takvim uslovima „podrazumijeva i poštovanje određenih pravila“.

– Med proizveden na ovom području je veoma kvalitetan, ali da bi proizvodnja bila na željenom nivou, potrebno je i raditi po svojevrsnim pravilima karakterističnim za ovakvo podneblje. Pozitivnih primjera ne manjka, a treba istaći jednog od najmlađih pčelara na ovom području Žarka Šumara, koji u selu Stajna, na 1.100 metara nadmorske visine proizvodi med – rekao je Ćosović.

On je dodao da je riječ o čovjeku koji posjeduje najviše košnica na području cijele opštine, čak 83, a njegov pčelinjak je svojevrsna oaza o kojoj brine cijela porodica Šumar, od najmlađih do najstarijih članova.
Izostanak lokalne podrške

U Udruženju pčelara nisu zadovoljni odnosom opštine Pale prema aktivnostima koje sprovode i kažu da ne nailaze na finansijsku podršku.

– Smatramo da je došlo vrijeme da se promijeni odnos lokalnih struktura vlasti, kao i da konačno uslijedi i novčana podrška za naše aktivnosti – rekao je Ćosović.

 

Glas Srpske 

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare