Све што је Српска унијела у БиХ, може и да изнесе

0

БЕОГРАД – Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић истакао је данас у Београду на трибини о теми „Слиједи ли коначни обрачун Запада са Српском?“ да треба увијек имати у виду могућност да све што је Република Српска унијела у БиХ, може и да изнесе.

Он је подсјетио да је Република Српска створена у миру, прије рата и да је у рату брањена и одбрањена те да је као држава српског народа у БиХ „стигла“ у Дејтон, гд‌је је само дио својих надлежности пренијела на заједничке органе БиХ.

„Ово подсјећање сматрам увијек потребним како би смо увијек имали у виду могућност да све што смо унијели у БиХ можемо и да изнесемо, што даље значи да за сваки притисак на Републику Српску, њеног предсједника и државне органе имамо чврст основ за одбрану – правним и демократским средствима“, истакао је Цицовић.

Цицовић је истакао да је на најновији и најжешћи притисак на Републику Српску, који по свему судећи представља једно координисано насиље над Уставом, законима и демократским институцијама, народ Републике Српске већ дао снажан одговор.

Он је истакао да сви изласци српског народа на границу свог ентитета са паролом „Граница постоји“ не говоре само да је граница ентитета дејтонска категорија, него и да је оптужба против предсједника Републике Српске граница преко које се не може прећи.

Цицовић је рекао да вјерује да коначни обрачун Запада са Републиком Српском траје од почетка дејтонске БиХ и да су му ово само посљедњи трзаји у том правцу.

„Они су, као и ми, свјесни да им нови распоред снага на планети не оставља много могућности и да све што се догађа у овом дијелу свијета више зависи од издржљивости Срба у Републици Српској и Србији, него од снаге и моћи Америке и њених пиона у ЕУ“, истакао је Цицовић.

Он је изразио увјерење да ће на овој трибини бити дати одговори који ће бити од користи Републици Српској „у рвању са Западом и његовим нелегалним представником“.

„Узгред, такав невисоки непредставник је већ постао симбол упитне легалности Запада да се уопште бави туђим питањима у туђим државама, код онолико проблема у својим државама и савезима“, рекао је Цицовић.

Трибину „Слиједи ли коначни обрачун Запада са Српском?“ на којој о овој теми говоре истакнуте дипломате, аналитичари, политиколози и публицисти, организовало је Представништво Републике Српске у Србији у сарадњи са два електронска гласила „Факти“ и „Све о Српској“.

Срби према Шмиту да се односе као према нацистичком окупатору 1941.

БЕОГРАД – Политиколог Александар Павић изјавио је данас у Београду да се Срби у Републици Српској према Кристијану Шмиту требају понашати као према нацистичком окупатору 1941. године, јер он као доказани симпатизер нациста то заслужује, а да Србија треба да престане да га прима као некаквог високог представника што би била велика помоћ Српској.

Говорећи на трибини „Слиједи ли коначни обрачун Запада са Српском?“, он је рекао да су они који су подржали нацизам у Украјини још од времена прије Мајдана у БиХ послали Шмита и да су, шаљући га, знали све о њему и какву наклоност према нацизму има.

Павић је рекао да је Запад, умјесто да се бави Шмитом, сад опет преко њемачких медија пласирао причу да Срби убијају расне коње у Приједору и да тиме желе поручити да они који су по њиховим лажима убијали невине у Сребреници 1995. године сада убијају и животиње.

Он је указао да је Шмит у ствари повратак духа деведесетих, када су Нијемци као народ одлучили да се рехабилитују и да сву пажњу са своје нацистичке историје и злочина учињених у Другом свјетском рату пребаце на Србе.

„Они су преко нас радили на својој рехабилитацији и као `борци против нових нациста` чинили све да пребаце историјски белег на Србе, а сада Шмит као нацистички симпатизар треба да надзире Србе у БиХ“, рекао је Павић.

Он је навео да је Шмит, називајући Србе мајмунима, показао своје Хитлеровско лице и додао да је Република Српска што се тиче Шмита изузетно чврста.

„Потребно је да се сви упознају са његовом нацистичком прошлошћу, а Србија не смије више да га признаје као високог представника и да га као таквог прима“, рекао је Павић.

Политиколог Ненад Кецмановић изјавио је да Шмиту не вриједи да га неки признају, нагласивши да он већ двије године у БиХ бламажи излаже и међународну заједницу и Њемачку из које долази.

Кецмановић је рекао да Шмит функционише у само једном дијелу БиХ, а да га у Бањалуци прима само надбискуп Фрањо Комарица који му „окајава гријехе за све што ради у БиХ“.

Кецмановић је рекао да се од Шмита у будућност може очекивати све и свашта, те да његова нервоза и намјера Запада да доврши започето у БиХ „може да буде експлозивна направа која ће запалити нови рат, посебно јер има Бошњаке као топовско месо“.

Он је навео да ће предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је најчешћа Шмитова мета, над‌живјети и Шмита.

Кецмановић је истакао да је колонијални протекторат одлучио да правоснажно оптужи легалног и легитимног предсједника Републике који је прије непуних годину дана изабран на демократским и фер изборима на мандат од четири године.

„Ако некоме није јасно да пуцају на Додика, а гађају Републику и тврди да Додик није исто што и Српска, што је ноторна чињеница, треба да се упита зашто су се толико окомили на њега, без обзира на којој се функцији налазио“, рекао је Кецмановић.

Према његовим ријечима, ако неки од Срба не знају одговор, колонијални протекторат сигурно зна чим је покренуо читав ланац лажних механизама.

„Оптужницу подижу Суд и Тужилаштво БиХ којих нема у Дејтону, због тога што крши одлуке непостојећег високог представника на основу неуставних бонских овлашћења. Свака нова лаж ослања се на низ претходних. То је политика `фејк њуз` са којом је бесмислен било какав разговор и не вриједи било какав договор“, рекао је Кецмановић.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare