Sve spremno za početak sezone grijanja 15. oktobra

2

Gradska toplana Pale spremno ulazi u predstojeću sezonu, a isporuka toplotne energije korisnicima trebala bi početi u utorak, 15. oktobra, rekao je Srni tehnički rukovodilac Toplana Dragoljub Antonić.

Antonić je naveo da su postrojenje, oprema i zalihe energenata pripremljeni, te da su po strukturi dobrog kvaliteta.

Cijena grijanja za građane je 1,43 KM bez PDV-a po metru kvadratnom, a plaća se 12 mjeseci, za budžetske organizacije 2,40 KM bez PDV-a, a za poslovne prostore 2,70 KM plus PDV.

Antonić je istakao da su cijene duži niz godina na starom nivou, ne mijenjaju se, te da Toplana grije i fakultete, koji plaćaju 150 KM po megavat-času.

„Za sada nećemo paliti grijanje jer je naš sistem vrlo inertan i jednom kada krenemo u pogon nema zaustavljanja. Nismo u mogućnosti da upalimo par sati ujutru ili uveče pa ugasimo, nego kada počnemo sa grijanjem ne gasimo do proljeća. To je suština našeg problema“, naveo je Antonić.

Prema njegovim riječima, svakako bi trebalo unaprijediti samu toplanu, izgraditi novu i stvoriti nove tehničko-tehnološke uslove da bi se određene stvari mogle unaprijediti.

Antonić je podsjetio da su ranije obavijestili građane da očiste grijna tijela, poprave neispravne instalacije, zamijene neispravne ventile jer se sistem bio potpuno ispraznio, a sada je napunjen i pod hladnom je probom.

„Sada smo u fazi pripreme i svi ti zahvati ako nisu urađeni biće po prilično otežani“, naveo je Antonić.

Gradska Toplana Pale grije oko 63.000 metara kvadratnih prostora, a sezona
grijanja trajaće do 15. aprila.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Nevjerovatno da na -1 u Palama radijatori i dalje hladni, a npr u Novom Sadu topli. Užas!

Interesantno da Toplana u Palama nema ni u primisli mogućnost početka grijanja prije 15.10. pa taman i da budu zimske temperature, kao što se prethodnih godina i dešavalo…
U svim drugim gradovima takođe se kaže da je sezona grijanja od 15.10., ALI da će grijanje početi ranije u skladu sa vremenskim prilikama!
Neopravdan je izgovor direktora koji „optužuje“ sistem za neblagovremeni početak, ali i završetak grijanja.
Međutim, krivi smo mi, korisnici grijanja, što tolerišemo Toplani ovakvo ponašanje…