Sve spremno za novu sezonu grijanja

0

ISTOČNO SARAJEVO – „Toplana“ Istočno Novo Sarajevo spremna je za početak nove sezone grijanja i svojim korisnicima garantuje sigurnu i kontinuiranu isporuku toplotne energije, izjavio je Srni direktor ovog preduzeća Dragan Janković.
„Sezona grijanja zvanično počinje 15. oktobra, a mi planiramo između 3. i 5. oktobra krenuti sa toplom probom i, zavisno od vremenskih uslova, početi grijati“, kaže Janković.

On je potvrdio da su prethodnih godina u podstanicama obnovili svu opremu, te da u narednoj godini planiraju nabavku novih kotlova i razvoj grejne mreže.

„Za narednu godinu u planu nam je proširenje i postavljanje nove mreže za oko 450 metara. Uglavnom se to odnosi na Hilandarsku ulicu u kojoj raste izgradnja stambenih objekata. Naša procjena je da ta investicija iznosi blizu 200.000 KM koje će `Toplana`, vjerovatno, obezbijediti iz svojih sredstava“, rekao je Janković.

Dobavljač goriva i za ovu sezonu grijanja je kompanija „Hifa oil“ iz Tešnja, koja je dala najbolju ponudu na tenderu. Janković očekuje da će prošlogodišnja dobra saradnja sa ovom kompanijom biti nastavljena i ove sezone, što je u obostranom interesu.

„Toplana“ mazutom zagrijava oko 30.000 metara kvadratnih – budžetske korisnike na području opštine, škole, pravosudne institucije, Dom zdravlja, te zgrade policije, Civilne zaštite, opštine, kao i stambene objekte.

„Ne možemo se pohvaliti sa naplatom od budžetskih korisnika koja iznosi oko 60 odsto. Ima korisnika koji nam već duže vrijeme ne plaćaju i ako tako nastave, za njih nećemo moći vršiti usluge grijanja. Ukupan dug iznosi oko 200.000 KM, a najveći dužnici su Okružni i Osnovni sud, Okružno tužilaštvo, Civilna zaštita, te Policijska stanica Istočno Novo Sarajevo. Za razliku od njih, 80 odsto stanovnika redovno izvršava svoje obaveze“, naveo je Janković.

„Toplana“ je i ove godine snizila cijene svojih usluga. Za poslovne prostore koji su u vlasništvu „Toplana“, cijena je smanjena za 3,45 odsto i sada na šestomjesečnom nivou iznosi 5,60 KM po metru kvadratnom.

Za poslovni prostor u vlasništvu korisnika, cijena je smanjena za 1,13 odsto i za šest mjeseci iznosi 5,24 KM, dok je za vaspitno-obrazovne i zdravstvene ustanove cijena niža za dva odsto i sada iznosi 4,90 KM po metru kvadratnom.

Cijena grijanja stambenih prostora smanjena je za 1,38 odsto, pa će stanovnici usluga „Toplana“ grijanje plaćati 1,50 KM po metru kvadratnom.

Iako je ovo preduzeće uglavnom prepušteno samom sebi, Janković kaže da uspijevaju da idu pozitivnim trendom i da unazad par godina ostvare kontinuiran rast od 10 odsto na godišnjem nivou.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare