Sve spremno za novu sezonu grijanja

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Preduzeće „Toplana“ u Istočnom Novom Sarajevu izvršilo je sve pripreme za nesmetanu isporuku toplotne energije korisnicima u predstojećoj sezoni grijanja, rekao je Srni direktor ovog preduzeća Bojan Lubura.

„Uradili smo remont kotlovnice i pripremili kotlove za novu grijnu sezonu, a kod firme `Saga` iz Sarajeva, koja je izabrana na tenderu, obezbijedili oko 750 tona mazuta“, naveo je Lubura.

Zaposleni u ovom preduzeću su postavili novih 500 metara vrelovodne mreže prema novom naselju, regulacionom Centru tri, što će od septembra omogućiti zagrijavanje novih 10.000 metara kvadratnih.

Lubura kaže da će ostala proširenja mreže zavisiti od dinamike gradnje.

On kaže da će u novom regulacionom centru pokušati uraditi pilot-projekat ugradnje kalorimetara, što znači da bi korisnici plaćali fiksnu cijenu toplotne energije do stana, te cijenu energije koju potroše u stanu.

Lubura je od većih projekata istakao dovod vrelovoda do sportske dvorane i zgrade pozorišta koji su u izgradnji, a koje će zagrijavati od iduće godine.

„Problem su nam kotlovi stari više od 40 godina, zbog čega moramo da razmišljamo o nabavci novih. Već pripremamo neko idejno rješenje i projekat za adaptaciju kotlovnice. Sami ne možemo da obezbijedimo sredstva za investiciju od 1,5 miliona KM, pa očekujemo da nas u ovom velikom poduhvatu, kao i do sada, podrži opština Istočno Novo Sarajevo, kao i druge institucije sa ovog područja“, naglasio je Lubura.

On je pojasnio da je planirana nabavka kotlova sa rotirajućim gorionikom u kojima bi kao energente imali gas i mazut.

„Prošle sezone smo imali velike probleme zbog visoke cijene mazuta, tako da nam je 53 odsto godišnjeg prometa otišlo samo za njegovu nabavku. To je berzanska roba čija cijena, kao kod nafte, zavisi od dešavanja u svijetu. I ove godine je cijena mazuta visoka i vidjećemo šta će se dalje dešavati, buudući da smo ograničeni na ovaj energent“, naveo je Lubura.

On kaže da je ovo jedna od rijetkih toplana koja posluje pozitivno uprkos staroj opremi i skupom energentu koji koriste, te da redovno izmiruju sve zakonske obaveze i plate za 16 radnika koliko ih je trenutno zaposleno.

Lubura je podsjetio da redovna sezona grijanja traje od 15. oktobra do 15. aprila.

On je naglasio da je cijena grijanja ostala nepromijenjena. Domaćinstva će tokom 12 mjeseci plaćati 1,47 KM po metru kvadratnom, a poslovni subjekti 2,81 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare