Свака школа у Српској треба да има сабрана д‌јела Mилорада Eкмечића

0

БЕОГРАД – Прослављени српски режисер Емир Кустурица изјавио је данас да свака школа у Републици Српској треба да посједује сабрана д‌јела академика Милорада Екмечића.

„Не може бити Република Српска а да у свакој школи нема сабраних д‌јела Милорада Екмечића. То је оно што нама треба“, рекао је Кустурица Срни.

Након што је на данашњем Сајму књига у Београду представио своју књигу „Кад мртве душе марширају“, Кустурица је истакао да очување народа иде кроз његово памћење иако је било случајева у историји када су палили читаве библиотеке.

„Нама су потребни фундаментални записи да би били надохват руке онима који у једном тренутку могу да буду или морају да буду заинтересовани“, истакао је Кустурица који је и директор „Андрићевог института“.

Говорећи о књизи „Кад мртве душе марширају“, он је навео да је она сурогат усмене књижевности на начин како је некада у историји књижевности књига третирана као нешто крајње опасно.

Указујући на разлику између усмене и писане књижевности, Кустурица је рекао да Борхес помаже да се прелијећу различити периоди, оде 30 вијекова уназад и констатује да је у ствари усмена књижевност сматрала писану као свој сурогат.

„То спомињем због тога што су код нас говор и усмена књижевност још живи због тога што смо ми памтили јуначке пјесме и управо су Питагора и његови савременици прогнали и проказали писану ријеч“, рекао је Кустурица.

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare