Sutra u Istočnom Sarajevu dobrovoljno davanje krvi

0

ISTOČNO SARAJEVO – Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije, koje broji više od 500 članova, sutra će obilježiti 22 godine postojanja i organizovati akciju dobrovoljnog davanja krvi u Istočnom Novom Sarajevu.

Predsjednik Udruženja Gospava Pejić istakla je da je cilj okupiti što više članova, motivisati ih i probuditi svijest kod mladih o značaju dobrovoljnog davanja krvi.

„Želimo da postignemo da nema pojedinačnog ili namjenskog davanja krvi i da se poštuje kodeks davalaštva krvi – anonimnost, beplatnost i dobrovoljnost. Ukoliko postignemo tu vrstu dobrovoljnog davanja krvi, onda možemo reći da je naše Udruženje izuzetno uspješno radilo“, rekla je Pejićeva Srni.

Pejićeva je istakla da Udruženje svake godine obnavlja članstvo jer veterani, sa napunjenih 65 godina, do kada po zakonu transfuzijske medicine mogu da daruju krv, odlaze, a dolaze novi članovi.

Ona je napomenula da su u ovoj godini, prema programu rada, bile predviđene četiri velike akcije dobrovoljnog davanja krvi.

„Centralna, ljetna akcija dobrovoljnog davalaštva krvi održana je junu, kada se odazvalo 270 ljudi. Bile su organizovane i akcije na Sokocu i u Istočnoj Ilidži, a sutra će biti u Istočnom Novom Sarajevu, na kojoj je u dogovoru sa Službom transfuzije bolnice „Srbija“ potrebno obezbijediti 100 jedinica krvi“, rekla je Pejićeva.

Pejićeva je najavila da će u narednom periodu raditi i na opremanju prostorije Udruženja, jer postojeća, koju im je bez novčane naknade ustupila opština Istočno Novo Sarajevo u zgradi „Dejton“ – nema telefon, faks niti internet.

„Ukoliko je potrebno raditi neki veliki projekat svi koristimo lična sredstva. Uspijevamo da opstanemo sve ove godine, ali ne gubimo nadu da ćemo ipak dobiti mnogo bolje uslove za rad, jer je riječ o grupi entuzijasta koji žele da pomognu sugrađanima. Divno je raditi sa ljudima koji žele dobro ovom gradu“, navela je Pejićeva.

Ona je izrazila nadu da će Udruženje moći da u potpunosti obezbijedi dovoljne zalihe krvi, budući da sada imaju oko jedan odsto davalaštva, dok bi prema propisima na ukupan broj stanovnika to trebalo da bude tri odsto, čemu Udruženje i teži.

„Udruženje teži i tome da u gradu dobijemo status od javnog interesa. Podnijeli smo zahtjev Skupštini grada, a pokrenuli smo nedavno i peticiju da se građani izjasne da li Udruženje zaslužuje takav status i do sada smo prikupili oko 500 potpisa“, istakla je Pejićeva.

Pejićeva je objasnila da krv, koja se daje namjenski ili pojedinačno, nije odmah za upotrebu jer mora da bude obrađena, a uzorci davalaca sa ovog područja se šalju u Banjaluku ili Doboj i nekada se čeka i do sedam dana, zbog čega je najbolje da se akcije organizuju preko Udruženja.

„Uvijek nedostaje negativnih krvnih grupa, ali uspijevamo da prikupimo za hitne slučajeve. Brine nas i što nismo u mogućnosti da snosimo troškove za članove Udruženja koji dolaze da daruju krv, nego oni plaćaju prevoz. Radimo u teškoj situaciji, ali ovdje postoje takvi humanisti da su spremni i pješke da dođu da bi spasili život – to nam daje vjetar u leđa“, istakla je Pejićeva.

Ona smatra da je zbog toga neophodno da dobrovoljni davaoci krvi budu izdvojeni iz opšteg društva i treba im dati određene povlastice.

„Oni su veoma skromni u zahtjevima i često nisu ni svjesni koliko dobra čine, jer spasavanje ljudskog života nema cijenu“, poručila je Pejićeva.

Pejićeva, koja radi u Službi transfuziologije u bolnici „Srbija“, ocijenila je da bi trebalo da u okviru ove zdravstvene ustanove dobiju bolje uslove za rad.

„Postoji nada da će Bolnica dobiti Centar za transfuziju krvi, koji je ovom gradu potreban, s obzirom na broj stanovnika i njihove potrebe“, ukazala je Pejićeva.

Ona smatra da bi time bio omogućen i dalji razvoj zdravstva, jer bez zaliha krvi, gotovo nijedna služba unutar „Srbije“ ne bi mogla da se razvija.

Pejićeva je istakla da imaju davalaca koji su krv dali oko 100 puta i da je teško nekoga izdvojiti.

„Ima i onih sa rijetkom krvnom grupom, kao što je Željko Karabatak koji ima AB negativnu krvnu grupu, a do sada je više od 70 puta dao krv i uvijek se rado odazove svakom pozivu“, navela je Pejićeva.

Ona je apelovala i na privatne preduzetnike da radnicima, dobrovoljnim davaocima krvi, izađu u susret i sutra im daju slobodan dan i tako omoguće da daju krv.

Pejićeva je najavila da će akcija biti realizovana od 9.00 do 15.00 časova u zgradi „Dejton“ u Istočnom Novom Sarajevu, napominjući da je potrebno postići cilj da pacijent ne čeka krv, već da ova dragocjena tečnost čeka njega.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare