Sutra u Andrićgradu „živa biblioteka“

0

VIŠEGRAD – U amfiteatru fakulteta u Andrićgradu sutra će biti održana „živa biblioteka“ – razgovor sa ljudima iz društvenih grupa prema kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi.

Predstavnik Helsinškog parlamenta građana Banjaluke Aleksandar Žolja rekao je da „živa biblioteka“ na inovativan način promoviše ljudska prava, ravnopravnost i toleranciju.

„To je zanimljiva metodologija koja funkcioniše kao prava biblioteka samo što su `knjige` živi ljudi“, napomenuo je Žolja.

On je naveo da u Višegradu ima sedam „knjiga“ – član porodice nestalih, slijepa osoba i žrtva porodičnog nasilja, sestra poginulog borca, ratni veteran, povratnica, bivši ovisnik i djevojka koja je preživjela smrtonosnu bolest tokom rata.

„Cilj je da se kroz `živu biblioteku` građani, a posebno mladi ljudi, upoznaju sa tim kategorijama ljudi i da se na neki način smanje predrasude i poveća tolerancija prema cijelim grupama“, naglasio je Žolja.

Jedna od „knjiga“ u „živoj biblioteci“ je Milijana Krsmanović iz Bijeljine, slijepa osoba, samohrana majka troje djece i žrtva porodičnog nasilja, koja je završila specijalnu školu za slijepe i slabovide, te kao fizioterapeut tehničar danas samostalno radi taj posao.

Ona kaže da se na ovaj korak odlučila jer joj je želja da kroz priču o svom životu upozori druge i pomogne onima koji bi se mogli naći u njenoj situaciji.

„LJudima sa invaliditetom se teško izboriti sa predrasudama i diskriminacijom, jer je u našoj sredini i dalje sramota i tabu kad neko ima zdravstveni problem“, istakla je Krsmanovićeva.

„Živa biblioteka“ počinje sutra u 9.00 časova, a organizuje se u sklopu Festivala omladinskih pozorišta Republike Srpske, u okviru projekta „PRO-Budućnost“.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Opština Višegrad)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare