Sutra sastanak u Priboju o problemu otpada

0

VIŠEGRAD – Predstavnici vlada Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, kao i HE „Višegrad“, „Bajina Bašta“ i „Lim“, te više opština održaće sutra sastanak u Priboju o iznalaženju rješenja za problem otpada koji rijekom Lim stiže u Drinu i zagađuje akumulaciju HE „Višegrad“, izjavila je Srni resorni ministar Srpske Srebrenka Golić.
Golićeva, koja na sastanak ide ispred Vlade Srpske, rekla je da je prvobitna ideja bila da se postigne dogovor o urgentnom pronalaženju sredstva radi otklanjanja otpada do akumulacije HE „Višegrad“.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske navela je da će na sastanku biti riječi i o pokušaju dugoročnog rješavanja problema svih divljih deponija uz rijeku Lim sa koje dolazi otpad, dodajući da je potrebno, s obzirom da je riječ o više zemalja, napraviti projekat prekogranične saradnje i da se aplicira prema fondovima EU ili nekim drugim fondovima.

U delegaciji Srpske, osim Golićeve, biće i pomoćnik ministra za ekologiju Svjetlana Radusin i direktor Fonda za zaštitu životne sredine Srpske Srđan Todorović.

Od predstavnika lokalnih samouprava sastanku će prisustvovati predstavnici opština Bajina Bašta, Rudo, Priboj, Prijepolje, Bijelo Polje i Berane.

Sastanak će početi u 11.00 časova u Hotelu „Lim“.

Otpad koji dolazi Limom stvara ogroman problem Hidroelektrani „Višegrad“, koja je u ovoj godini iz svoje akumulacije izvadila 30.000 metara kubnih otpada.

Ova HE za uklanjanje otpada koji joj stvara problem u radu godišnje izdvaja između 50.000 i 200.000 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare