Sutra proslava krsne slave Grada

0

ISTOČNO SARAJEVO – Grad Istočno Sarajevo proslaviće sutra krsnu slavu Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića.

Sveta arhijerejska liturgija počeće u 9.00 časova u Hramu Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića u Vojkovićima, opština Istočna Ilidža, saopšteno je iz Skupštine grada Istočno Sarajevo.

Obred lomljenja slavskog kolača, prigodan program uz dodjelu priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima biće obavljen u konačištu „Topalović“ /Topeks/ u Istočnom Novom Sarajevu u 12.00 časova.

Stradanje mitropolita Petra počelo je 12. maja 1941. godine kada ga je uhapsila ustaška policija, te je bio zatočen u zatvor Beledija, a 15. maja iste godine otpremljen je u zagrebački ustaški logor Kerestinec, gdje je obrijan i oduzeta su mu sva episkopska obilježja.

Prema jednoj verziji, Sveti Petar Dabrobosanski ubijen je u Jasenovcu, gdje je bačen u užarenu peć za pečenje cigle, a prema drugoj odveden je u Gospić, a onda je sa još 55 pravoslavnih sveštenika bačen u jamu Jadovno na Velebitu.

Sveti arhijerejski sabor 1998. godine proglasio je mitropolita dabrobosanskog Petra za sveštenomučenika, a grad Istočno Sarajevo proslavlja Svetog Petra Dabrobosanskog kao svoju krsnu slavu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare