Sutra promocija grupnog finansiranja

0

Naučno-istraživački institut Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u saradnji sa kompanijom „Smart sistem solušn“, promovisaće sutra na Palama Prvu regionalnu platformu grupnog finansiranja i predstaviti njegove potencijale.
Projekt menadžer „Smart sistem solušna“ Željko Ninkov rekao je Srni da zajedno sa ovim institutom već godinu dana radi na istraživanju potencijala grupnog finansiranja u regionu i primjene ovog inovativnog modela za promociju i prikupljanje sredstava za društveno-korisne, humanitarne, neprofitne i komercijalne projekte.

„Cilj nam je da uz razumijevanje, podršku i pomoć lokalnih vlasti, institucija i predstavnika međunarodne zajednice stvorimo pozitivan ambijent za razvoj kraudfandinga. Vjerujemo da je to put za stvaranje jake i stabilne kraudfanding zajednice, sa aktivnim učešćem dijaspore i društveno-odgovornih subjekata u regionu u funkciji ekonomskog razvoja i izgradnje društva“, naveo je Ninkov.

On pojašnjava da se kraudfanding prevodi kao „grupno finansiranje“ i riječ je o terminu koji označava inovativni i veoma kompleksan model prikupljanja sredstava za različite namjene, koga je u svom video blogu od 12. avgusta 2006. prvi put upotrebio preduzetnik Majkl Saliven.

Prema njegovim riječima, od tada do danas grupno finansiranje je omogućilo da se prikupe milijarde dolara, realizuju milioni projekata i zaposle stotine hiljada ljudi širom svijeta.

Ninkov ističe da za autore komercijalnih projekata, bilo da je riječ o pojedincima ili startap kompanijama, prikupljanje novca nije jedina korist koju imaju od kraudfandinga, jer oni putem platformi grupnog finansiranja dobijaju promociju, tržišnu evaluaciju, testiranje i širenje partnerske mreže.

Prema procjenama, do sada je putem platformi grupnog finansiranja u Sloveniji prikupljeno oko dva milona američkih dolara, u Hrvatskoj više od 300.000 dolara, u Srbiji više od 250.000 dolara, u BiH više od 50.000 dolara i Crnoj Gori više od 25.000 dolara i u Makedoniji više od 20.000 dolara.

Početak promocije zakazan je za sutra u 11.55 časova na Ekonomskom fakultetu Pale.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare