Sutra promocija epske pjesme „Spomen groblje na Sokocu“

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Udruženje guslara i epskih pjesnika Republike Srpske sutra će organizovati promociju epske pjesme pod nazivom „Spomen groblje na Sokocu“ u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Prema programu, na promociji će učestvovati narodni guslar protojerej Miljan Rađenović i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Saša Knežević.

Početak promocije predviđen je u 20.00 časova, najavljeno je iz Udruženja.

Vojničko spomen-groblje na Sokocu nastalo je u januaru 1996. godine, kada je nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma o miru u BiH, počeo egzodus 150.000 Srba iz Vogošće, Grbavice, Dobrinje, Hadžića, Ilidže, Rajlovca, Ilijaša i drugih naselja iz okoline Sarajeva, koja su do tada bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Bježeći iz svojih kuća i sa imanja sarajevski Srbi su sa sobom ponijeli i svoje mrtve i njihove zemne ostatke sahranili na Vojničkom spomen-groblju, uređenom po uzoru na Srpsko vojničko groblje „Zejtinlik“ u Solunu, po čemu je ovaj jedinstveni spomen-kompleks nazvan „Mali Zejtinlik“ uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

Na „Malom Zejtinliku“ sahranjeno je 1.000 srpskih boraca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare