Sutra predstavljanje novog istorijski značajnog dokumenta

0

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu sutra će biti održana konferencija za novinare na kojoj će biti promovisan drugi broj Istorijskih svesaka i predstavljen dokument na osnovu kojeg će biti zatražena revizija sudskog postupka Gavrilu Principu.


Konferencija će biti održana u prostorijama Andrićevog instituta s početkom u 13.00 časova, a govoriće direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica i direktor Arhiva Srbije i član Međunarodnog odbora Andrićevog instituta za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata Miroslav Perišić.

Kusturica je rekao Srni da će na sutrašnjoj konferenciji biti promovisan drugi broj Istorijskih svesaka i predstavljen dokument od velikog istorijskog značaja na osnovu kojeg će biti zatražena revizija procesa Gavrilu Principu i svim članovima “Mlade Bosne”.

On je naglasio da će revizija postupka biti zatražena s obzirom da Austrougarska nikada nije ratifikovala aneksiju BiH i samim ti Principu i ostalim članovima “Mlade Bosne” nije se ni moglo suditi za veleizdaju.

Kusturica je dodao da još nije odlučeno gdje će biti zatražena revizija procesa, da li u Strazburu ili nekom drugom nadležnom sudu.

“Sud koji je sudio Principu i ostalima bio je nelegalan i vodio je nelegalan proces”, konstatovao je Kusturica.

Međunarodni odbora Andrićevog instituta za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata formiran je 1. decembra prošle godine, kada je i definisan program obilježavanja ove značajne godišnjice.

U okviru ovog programa predviđene su brojne aktivnosti poput izložbi, stručnih razgovora, izdavačkih projekata, dokumentarnih Filmova, umjetničkih sadržaja, filmskih festivala.

Osnovni pristup obilježavanju ovog datuma biće usmjeren ka sveobuhvatnom sagledavanju uzroka Prvog svjetskog rata, njegovog toka i posljedica.

Namjera Odbora je da naučne istorijske istine budu stavljene na uvid i da budu dostupne svakom ko želi da se ta istina sazna. Odbor planira da osvijetli uslove i okolnosti koje su dovele do rata, sa ambicijom da naučnu i širu javnost posebno upozna sa manje poznatim činjenicama bitnim za prelomne trenutke rata.

Među planiranim aktivnostima predviđeno je da Odbor upoznaje javnost sa istorijskim sadržajima o temi Prvi svjetski rat i posredstvom Istorijskih svesaka.

Ovaj odbor je 5. januara u Andrićgradu predstavio prepis pisma nekadašnjeg guvernera BiH Oskara Poćoreka napisanog 28. maja 1913. godine iz koga je vidljivo da su 13 mjeseci prije Sarajevskog atentata i 14 mjeseci prije Austrougarske objave rata Srbiji postojali planovi za početak Prvog svjetskog rata.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments