Sutra pomen za 45 poginulih srpskih boraca na Žepi

1

U mjestu Žepa kod Han Pijeska sutra će biti služen parastos, zapaljene svijeće i položeni vijenci na spomen-obilježje sa imenima 45 srpskih boraca mučki ubijenih 4. juna 1992. godine u zasjedi pripadnika takozvane Armije BiH.

Iz Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije navode da je to jedno od najmasovnijih stradanja pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa u minulom ratu, kada je iz zasjede napadnuta kolona sa hranom i vodom za vojnike koji su obezbjeđivali repetitor na koti Zlovrh, uprkos ranijem dogovoru o mirnom prolasku jedinice do cilja.

Od 45 poginulih boraca najveći broj je bio sa Pala i za pripadnike Vojske Republike Srpske to je najtragičniji događaj u novijoj istoriji za ovu opštinu.

Boračka organizacija opštine Pale organizovala je za sutra odlazak u Žepu ispred Spomen sobe Koran-Pale u 8.15 časova.

Služenje parastosa kod spomen obilježja u Žepi, polaganje vijenaca i obraćanje zvaničnika planirano je od 11.00 časova.

Pomenu u Žepi prisustvovaće članovi porodica poginulih boraca, saborci, predstavnici opština i boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije i Srpske pravoslavne crkve.

Obilježavanje 4. juna kao dana stradanja 45 pripadnika Vojske Republike Srpske u mjestu Žepa kod Han Pijeska uvršteno je u kalendar obilježavanja značajnih datuma iz oslobodilačkih ratova.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Нека им је вјечна слава!