Sutra pomen za 45 mučki ubijenih srpskih boraca u Žepi

0


Sahrana poginulih na Žepi 08.06.1992. godine

Služenjem parastosa, polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-ploču u mjestu Luka, u Žepi, sutra će biti obilježene 23 godine od stradanja 45 srpskih vojnika koje su iz zasjede napali i mučki ubili, a zatim masakrirali pripadnici muslimanskih oružanih snaga.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je Srni da je 4. jun 1992. godine jedan je od najtragičnijih događaja za opštinu Pale i cijelu Sarajevsko-romanijsku regiju, odakle je bila većina nastradalih vojnika.

„Sutra ćemo se, kao i svih ranijih godina, organizovano uputiti u Žepu da odamo počast stradalima“, rekao je Parađina, ističući da je odlazak na stratište srpskih vojnika u Žepi postao svojevrsno hodočašće.

On je podsjetio da do sada niko nije odgovarao za zločin muslimanskih snaga u Žepi.

Parađina je rekao da su na obilježavanje stradanja srpskih vojnika u Žepi, pored članova njihovih porodica i preživjelih saboraca, pozvani načelnici opština Sarajevsko-romanijske regije, narodni poslanici i članovi Parlamentarne skupštine iz reda srpskog naroda sa ovog prostora, predstavnici resornog ministarstva i Boračke organizacije Srpske.

Polazak autobusima iz Pala planiran je u 8.00 časova ispred spomen-sobe u naselju Koran, a jedan minibus krenuće iz opštine Istočni Stari Grad. U Han Pijesku biće formirana kolona vozila koja će se uputiti do Žepe.

U pratnji će biti policija i ambulantno vozilo sa medicinskim osobljem.

Parađina je dodao da će obilježavanje 23 godine od ovog zločina početi u 11.00 časova.

Uprkos dogovoru da će mirno pustiti vojnu kolonu, koja je bila u humanoj misiji dostavljanja hrane i vode za 12 srpskih vojnika koji su obezbjeđivali relej na brdu Zlovrh, muslimanske snage izvršile su 4. juna 1992. godine napad na kolonu, ubile i masakrirale 45 srpskih boraca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare