Sutra počinje obilježavanje Svetog Pantelejmona

0

HAN PIJESAK – Otvaranjem izložbe slavskih kolača, ručnih radova, suvenira i starih narodnih nošnji, sutra će na Han Pijesku početi kulturni dio programa obilježavanja Svetog Pantelejmona – Dana opštine Han Pijesak.

Izložba će biti otvorena u 11.00 časova u Parohijskom domu.

Iz Organizacionog odbora za obilježavanje 9. avgusta Svetog Pantelejmona – Dana i krsne slave opštine Han Pijesak i pravoslavnog hrama u ovom mjestu, naveli su da je za sutra u 16.00 časova planiran defile kulturno-umjetničkih društava.

„U defileu će učestvovati Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ `Krušik-Plastika` iz Osečine, KUD `Sveti Đorđe` iz Šekovića, KUD `Mladost` iz Pecke i KUD `Karađorđe` sa Han Pijeska“, rekla je Srni predsjednik Skupštine opštine Han Pijesak Mihaela Tomović.

Ona je istakla da će, nakon defilea uslijediti smotra kulturno-umjetničkih društava u porti Crkve Svetog Pantelejmona, od 16.30 časova, kada će se publici svako društvo predstaviti koreografijama. Večernja služba u ovom hramu počeće od 18.00 časova.

Svečana akademija posvećena Danu opštine zakazana je u 20.00 časova u Domu kulture.

„Na ovoj akademiji, `kruni` kulturnih sadržaja u čast Svetog Pantelejmona, nastupiće izvođači drevne srpske i balkanske muzike, braća Ratko i Radiša Teofilović, hor Filozofskog fakulteta sa Pala, pjesnik Milanko Borovčanin Romsok i narodni guslari Radivoje Vitomir i Milan Ninković“, naveli su iz organizacionog odbora.

Na Dan opštine Han Pijesak, 9. avgusta, u 9.00 časova biće služen parastos poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske u Spomen-sobi, a potom će uslijediti polaganje vijenaca na Centralni spomenik u gradskom naselju posvećen poginulim srpskim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Sveta liturgija u čast Svetog Pantelejmona počeće u 10.00 časova, a lomljenje slavskog kolača u 11.30 časova.

U sportskom dijelu programa obilježavanja, održani su turniri u fudbalu i uličnom basketu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare