Sutra počinje naučni skup „Srpska knjižđevnost i Prvi svjetski rat“

0

ANDRIĆGRAD – U organizaciji Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta u Andrićgradu sutra i u srijedu, 1. i 2. jula, biće održan naučni skup pod nazivom „Srpska književnost i Prvi svjetski rat“.

Namjera organizatora je da se na ovom skupu, na osnovama savremenih naučnih saznanja, sagleda srpska književnost koja je nastajala u vrijeme Velikog rata, kao i književno stvaralaštvo autora koji su pisali u poratnom periodu inspirisani dešavanjima u vezi sa povodima, trajanjem ili posljedicima Prvog svjetskog rata, rečeno je Srni u Andrićevom institutu u Andrićgradu.

Sutra, prvog dana naučnog skupa rad će biti organizovan u dvije sekcije i to od 11.00 do 13.30 i od 15.30 do 18.00 časova, a biće obrađeno nekoliko tema, među kojima su i „Književne ideje i kulturni obrazac bečke ‘Zore'“, „Pero Slijepčević i Mlada Bosna“ i „Spomen Principu: poetika, avangarda i komentari“.

U srijedu, drugog dana skupa, rad će se odvijati, takođe, u dvije sekcije – od 10.00 do 12.30 i od 14.30 do 17.00 časova, a biće sagledano nekoliko tema, među kojima su: „Slike i odjeci Velikog rata u prozi Veljka Petrovića i Milana Kašanina“, „Ivo Andrić i Mlada Bosna“, „Molitva i istorija. Branislav Nušić, Ivo Andrić, Dobrica Ćosić“, „Jezik diplomatske prepiske u predvečerje Velikog rata“ i „Dnevničko-publicistička i memoarska proza stranih pisaca o Srbiji i Srbima u Prvom svjetskom ratu“ /1914, 1915, godina/.

U radu skupa učestvovaće univerzitetski profesori književnosti iz Republike Srpske i Srbije, među kojima su Radovan Vučković, Sava Damjanov, Jovan Delić, LJiljana Bajić, Slavko Gordić, Milivoj Nenin, Aleksandar Vranješ…

Naučni skup, koji je organizovan povodom 100 godina od Sarajevskog atentata i početka Velikog rata, biće održan u Andrićevom institutu u Andrićgradu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare