Sutra počinje festival „Akordeon art plus“, učestvuje 300 takmičara

0

Na ovogodišnjem Internacionalnom festivalu harmonike „Akordeon art plus“, koji će sutra zvanično biti otvoren u Istočnom Sarajevu, učestvovaće oko 300 takmičara.

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Maja Žuža izjavila je novinarima da će u okviru festivala biti održano i peto Međunarodno takmičenje pijanista.

Žuža je dodala da su u potpunosti spremni, te da očekuje veliki broj posjetilaca.

„Sve pripreme su urađene na vrijeme, a da bi sve to bilo tako, kao i godinama unazad, dugujemo veliku zahvalnost prijateljima festivala i našim dugogodišnjim sponzorima, a to je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, kao i Centar za kulturu i infromisanje Istočna Ilidža i Medicinski fakultet u Foči“, istakla je Žuža.

Rukovodilac Katedre za harmoniku Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Danijela Gazdić istakla je da će se takmičenje odvijati u devet uzrasnih kategorija, odnosno od učenika niže muzičke škole do najzrelije, studentske.

Učesnici će se takmičiti u disciplinama – harmonika solo, klavir solo, klavirski duo, klavirski praktikum, kamerna muzika i orkestri harmonika.

„Ove godine možemo sa ponosom reći da imamo 300 prijavljenih takmičara, a ukupno sa članovima žirija i orkestra aktivnih učesnika biće oko 400“, istakla je Gazdićeva, te dodala da je velika čast da u studentskoj kategoriji za harmoniku imaju 34 prijavljena kandidata.

Prema njenim riječima, takmičare će ocjenjivati žiri iz 11 zemalja – Italije, NJemačke, Poljske, Litvanije, Rusije, Mađarske, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore i BiH.

Prodekan za umjetnički i naučnoistraživački rad Marko Stojanović napomenuo je da će u okviru festivala biti održani koncerti svjetski priznatih umjetnika na harmonici i klaviru.

„U srijedu, 31. maja, koncert će održati ruski pijanista Andrej Gunjin, a u četvrtak, 1. juna, italijanski akordeonista Samuel Telarij. Oba koncerta biće održana na trećem spratu Elektrotehničkog fakulteta /ETF/, sala Muzičke akademije“, istakao je Stojanović.

On je dodao da će osim koncerata biti održani i master klasovi za polaznike na harmonici i klaviru.

U petak, 2. juna, predviđen je koncert pobjednika svih kategorija ovogodišnjeg festivala i dodjela nagrada.

„Zbog velikog broja prijavljenih kandidata, ove godine koncert laureata biće podijeljen u dvije grupe, u 16.00 časova biće koncert laureata klavirskih disciplina, a u 18.00 za harmoniku, u amfiteatru `Dr Veljko Vuletić` na ETF-u“, istakao je Stojanović.

Predsjednik Svjetske asocijacije akordeonista Mirko Patarini izrazio je zadovoljsto što je nakon 11 godina ponovo u Istočnom Sarajevu, ali prvi put u ovoj funkciji.

On je zahvalio organizatorima na pozivu što je dio ovog tradicionalnog festivala, kao i što je Muzička akademija, nakon određene pauze, obnovila članstvo u Asocijaciji.

„Saradnja je odmah postala aktivna i produktivna. Srećni smo jer se slažemo u potpunosti da je neophodno za muzičare organizovati uživo događaje, a ne samo onlajn. Vrlo je dobra stvar što je omogućeno druženje ljudi uživo, posebno u vremenima kakva su sada. Vrlo sam srećan što ću učestvovati u radu festivala“, dodao je Patarini.

Svečana ceremonija otvaranja festivala je sutra u 20.00 časova u amfiteatru „Dr Veljko Vuletić“ na ETF-z, kada je predviđen nastup kamernih ansambala i Orkestra harmonika Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu pod rukovodstvom Dražana Kosorića.

Festival „Akordeon art plus“ godinama u Istočnom Sarajevu okuplja eminentne umjetnike, izvođače i pedagoge iz regiona i svijeta.

Festival se održava u organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacije za njegovanje akademske muzike „Novi zvuk“.

Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare