Sutra počinje 17. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade

0

ISTOČNO SARAJEVO – Svečanom akademijom “Tražim pomilovanje” sutra će u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biti otvoren trodnevni 17. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade na kojem će biti dodijeljeno 60 nagrada najboljim autorima iz Crne Gore, Srbije, Makedonije i BiH.
Direktor Festivala Vitomir Mitrić rekao je Srni da je ovogodišnji festival posvećen velikoj pjesnikinji Desanki Maksimović.

“Moto ovogodišnjeg festivala inspirisan je ciklusom pjesama `Tražim pomilovanje, lirska diskusija sa Dušanovim zakonikom`, što je bila i tema ovogodišnjeg konkursa za mlade pjesnike od 18 do 30 godina”, rekao je Mitrić.

On je naveo da je na konkurs Festivala “Tragom poezije Desanke Maksimović” pristiglo 516 pjesama, koje su poslali 172 učenika osnovnih i srednjih škola i mladi studenti iz Crne Gore, Srbije, Makedonije BiH, a pjesme je ocjenjivala književnica Dara Sekulić.

“Među prvonagrađenima je i najbolji mladi pjesnik Teodora Košarac iz Bratunca, student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Ona je dobitnik nagrade `Radoslavnica`, koja se dodjeljuje u znak sjećanja na pjesnika Radoslava Samardžiju”, naveo je Mitrić i dodao da će njoj pripasti čast da otvori festival.

On je podsjetio da je ova manifestacija od 2008. godine utemeljila nagradu “Plaketa Blagodarnica”, koja se dodjeljuje pjesnicima za djecu u Republici Srpskoj za doprinos i razvoj pisane riječi.

Dobitnici ove prestižne nagrade za prošlu godinu su pjesnici Predrag Bjelošević i Vid Vicko Vukelić iz Banjaluke, a nagrade će biti uručene na Svečanoj akademiji kada će zvanično biti otvoren festivalski program.

Mitrić je rekao da na akademiji učestvuju Dara Sekulić, Tode Nikoletić, Dejan Aleksić, Boro Kapetanović, Vid Vicko Vukelić, Miroslav Kokošar, Jovo Čulić, Velimir Ralević, Dejan Đonović, Sonja Padrov Tešanović, Radenko Kela, Nedeljko Zelenović, Marjana Petronić, Boris Đorem, Evita Bojkovac i Teodora Košarac.

“Na Svečanoj akademiji biće prikazan i animirani film `Detlić`, koji je nastao kao ilustracija istoimene pjesme Desanke Maksimović, u okviru radionice animiranog filma 12. Međunarodnog filmskog festivala `Prvi kadar` u Zvorniku. Biće izveden i performans `Korak po korak` sa animacijom grand ginjol lutke Desanke Maksimović”, precizirao je Mitrić, koji je i direktor “Forum teatra”, organizatora ovog festivala.

On je dodao da će u okviru festivala biti realizovano šest programskih cjelina posvećenih Desanki Maksimović, koja se smatra jednom od najznačajnijih književnih predstavnika srpskog romantizma.

Prvog festivalskog dana počeće i trodnevna kreativna radionica poezije “Nigde stanka, nigde sanka, cveće, srce i Desanka”, koju će voditi pjesnik Tode Nikoletić iz Srbije, jedan od trenutno najpopularnijih pjesnika za djecu u regionu.

Sutra uveče biće upriličen i program “Veče posvećeno Desanki Maksimović -gospođica Desanka Maksimović”, inspirisano romanom Milovana Vitezovića.

Drugog festivalskog dana biće održan susret sa pjesnicima u područnim školama Istočnog Sarajeva pod nazivom “Jesenje jutro poezije” i promocije knjiga poezije za djecu.

Pjesnikinja iz Hereg Novog Sonja Padrov Tešanović predstaviće zbirku pjesama “Mama 0-24”, mlada pjesnikinja Evita Bojkovac iz Dervente predstaviće knjigu “Ružičasto sunce i plavi mjesec”, za koju joj je dodijeljena plaketa “Sima Cucić” u Novom Miloševu, a ona je i dobitnik Specijalne diplome ovogodišnjeg festivala.

Jovo Čulić iz Banjaluke predstaviće knjigu “Zadnja pošta Madagaskara”, Dejan Aleksić iz Kraljeva knjigu “Šta sam ono hteo da kažem”, a pjesnik Vid Vicko Vukelić iz Banjaluke promovisaće svoju najnoviju knjigu “Postoji nešto”.

Miroslav Kokošar predstaviće najnoviju knjigu “Baci brigu na veselje”, a Tode Nikoletić promovisaće svoje najnovije izdanje pjesama, dok će Dejan Đonović predstaviti najnoviju knjigu “Trema”.

U okviru festivala biće organizovana izložba najboljih radova likovnog konkursa “Ilustruj pjesmu Desanke Maksimović”.

Posljednjeg dana festivala, u petak, 14. decembra, u okviru programa “Pjesme nagrađenih” nastupiće nagrađeni na konkursu iz Istočnog Sarajeva i pjesnici gosti festivala. U okviru ovog programa biće održana prezentacija kreativne radionice poezije “Nigde stanka, nigde sanka, cveće, srce i Desanka”, čime će zvanično biti zatvoren festival.

“U okviru izdavačke djelatnosti festivala planirano je izdavanje zvučne knjige nagrađenih mladih pjesnika konkursa 17. festivala poezije pod nazivom `Tragom pjesme Desanke Maksimović`”, zaključio je Mitrić.

Generalni pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulutre Republike Srpske. Generalni medijski pokrovitelj su Novinska agencija Republike Srpske Srna i RTRS.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments