Sutra početak smotre dokumentarnog i kratkog igranog filma

0

Projekcijom filma „Jadranka“ autora Branka Lazića, sutra će na Palama biti otvoren 10. Međunarodni festival dokumentarnog i kratkog igranog filma „Jahorina film festival“, tokom kojeg će do 18. septembra biti prikazano 150 filmskih ostvarenja iz 35 zemalja, od kojih je 14 iz BiH.

Najavljujući ovu filmsku manifestaciju, direktor festivala Mirko Despić rekao je novinarima da je za ovogodišnji festival ukupno prijavljeno 970 filmova iz 98 zemalja, što potvrđuje da je rangiran među najprestižnijim regionalnim filmskim festivalima dokumentarnog filma.

Selektor, dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci Luka Kecman od 970 prijavljenih filmova u zvaničnu selekciju izabrao je 150 i to 31 dokumentarni film, pet dokumentarnih televizijskih filmova, 37 kratkih igranih filmova, 15 eksperimentalnih, 24 animirana, šest studentskih, 16 ekoloških i 16 turističkih filmova.

Despić je potvrdio da je na ovogodišnji festival pristiglo nekoliko filmova sa filmskih festivala u Berlinu i Kanu, a veliki je broj i svjetskih premijera.

On je istakao da je Kecman, pored obilja filmova, vodio računa o njihovom kvalitetu.

Ovogodišnji festival ima dva žirija. Dokumentarne i kratke igrane filmove ocjenjivaće žiri u sastavu Dario Ćulum, profesor Akademije umjetnosti u Banjaluci, Osman Arslanagić, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i Snježan Lalović, novinar i autor velikog broja filmova.

Ekološke i turističke filmove ocjenjivaće predsjednik oba žirija, ambasador Slovačke u BiH Jan Pšenica, novinar i autor iz Zagreba Darko Halapija i novinar iz Sarajeva DŽevdet Tuzlić.

Otvaranje festivala biće održano u Kulturnom centru Pale sa početkom u 19.00 časova, a besplatne projekcije filmova održavaće se u hotelu „Damis“ na Palama od 19.00 časova.

Autoru najboljeg filma biće dodijeljen „Gran pri festivala“, a za najbolje filmove po kategorijama dodijeliće se „Zlatni javor“. Ista nagrada, bez obzira na kategoriju, biće dodijeljena i najboljem filmu iz BiH.

U pratećem dijelu programa biće realizovane kreativne radionice, okrugli stolovi, obilazak istorijskih i turističkih lokacija u BiH, te bogat kulturno-umjetnički program.

Generalni pokrovitelj Festivala je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a pokrovitelji su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare