Sutra obilježavanje 25 godina od zločina u Jabuci

0
Sutra obilježavanje 25 godina od zločina u Jabuci

FOČA – Na Gradskom groblju Božovac u Foči sutra će biti obilježeno 25 godina od zločina u Jabuci, kada je muslimanska vojska iz Goražda na kućnom pragu svirepo ubila 43 srpska civila i vojnika.

U zoru 23. jula 1992. godine pripadnici takozvane Armije BiH iz Goražda u napadu na šire područje Jabuke nisu imali milosti ni za djecu, žene i nepokretne starce, a u krvavom pohodu popalili su sve srpske kuće i pomoćne objekte u tada fočanskoj mjesnoj zajednici Jabuka, koja je nakon rata Dejtonskim mirovnim sporazumom pripala Federaciji BiH /FBiH/.

Najmlađa žrtva bio je trinaestogodišnji dječak Novo Elez.

Sa geografske karte tada je izbrisano 18 srpskih sela podno Jahorine, a minirana je i do temelja srušena i mjesna crkva Preobraženja Gospodnjeg. Prilozima vjernika, crkva je obnovljena 2005. godine, a u dvorištu crkve je podignut spomenik stradalim Jabučanima.

Zločin u Jabuci bio je prvo masovno stradanje Srba u fočanskoj opštini, za koje još niko nije odgovarao.

Svjedoci su davali izjave prvo Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, pa Tužilaštvu u Trebinju, a onda i inspektorima Agencije za istrage i zaštitu BiH i Obavještajno-bezbjednosne agencije, ali tužilaštva Srpske i BiH nikada nisu podigla nijednu optužnicu.

Pošto je nakon rata Dejtonskim mirovnim sporazumom Jabuka pripala FBiH, preostalo srpsko stanovništvo se moralo seliti sa svojih ognjišta, a posmrtni ostaci stradalih Jabučana tada su preneseni na Gradsko groblje Božovac u Foči.

Posjeta groblju predviđena je sutra u 11.00 časova, najavljeno je iz opštinskog Udruženja prognanih i raseljenih Srba.

 

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare