Sutra o stanju bezbjednosti na području grada

0

ISTOČNO SARAJEVO – Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo trebalo bi sutra da razmatraju informacije o stanju bezbjednosti na području grada, o stanju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, kao i o stanju u ustanovama studentskog standarda na području grada.
U izvještaju Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo navodi se da je stanje bezbjednosti u prošloj godini bilo na zadovoljavajućem nivou i pod kontrolom.

Ukupan broj registrovanih krivičnih djela bio je u blagom porastu u odnosu na 2014. godinu.

Na području grada registrovano je 547 krivičnih djela, što je za 3,21 odsto više u odnosu na 2014. godinu, kada je registrovano 530 krivičnih djela.

Nadležnim tužilaštvima podneseno je 460 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, za 3,14 odsto više u odnosu na 2014. godinu.

U informaciji o stanju na Univerzitetu Istočno Sarajevo navodi se da u ovoj ustanovi studira oko 13.000 studenata, da je 607 nastavnika i saradnika u stalnom radnom odnosu, te oko 300 nastavnika i saradnika honorarno i dopunski angažovanih.

Na Univerzitetu se izvode brojni projekti kako međunarodni, tako i domaći koje finansiraju ministarstava i Vlada Republike Srpske.

Tokom akademske 2015/16 godine implementirani su i prijavljivani međunarodni i nacionalni naučnoistraživački projekti, organizovane konfrencije i info-dani.

Univerzitet se u protekloj akademskoj godini razvijao i funkcionisao u skladu sa reformom visokog obrazovanja. Posebna pažnja posvećena je razvoju sopstvenog kadra, poboljšanju kvaliteta nastave, investicijama i saradnji sa lokalnim zajednicama i univerzitetima iz okruženja.

Kada je riječ o stanju u ustanovama studentskog standarda na području grada istaknuto je da je na Palama završena izgradnja i opremanje dva studentska doma koji su vlasništvo Univerziteta.

Vlada Republike Srpske preuzela je obaveze kredita za domove i pokrenuta je procedura oko prenosa vlasništva domova sa Univerziteta na Vladu, koja bi trebalo da bude završena u skorije vrijeme, a novi domovi predati na korištenje „Studentskom centru“ Pale.

Na dnevnom redu je i Izvještaj o inspekcijskom nadzoru na području grada u kome se navodi da je u prvih šest mjeseci oizvršeno 1.855 kontrola, od kojih su 1.313 bile uredne, a 542 neuredne.

U odnosu na prošlu godinu, u prvom polugodištu, ukupan broj neurednih kontrola je procentualno povećan za dva odsto.

Sjednica Skupštine Grada Istočno Sarajevo zakazana je za 10.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare