Sutra o isporuci vode Sarajevu

2

Skupština opštine Pale sutra bi trebalo na tematskoj sjednici da razmatra nastavak distribucije vode za piće u federalno Sarajevo, kao i davanje saglasnosti na izmjenu cjenovnika isporuke vode.

Ova sjednica probitno je bila zakazana za 1. avgust, ali je odgođena za sutra kada bi direktor Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Pale Dejan Kojić odbornicima treba da predstavi dopunjeni izvještaj o pregovorima sa federalnim partnerima.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Siniša Lasica rekao je novinarima prije sedam dana da građani Pala ne treba da brinu jer neće biti povećana cijena vode za piće niti je ta opcija u planu ni za privatna niti za fizička lica.

„Tematska sjednica biće posvećena nastavku saradnje, odnosno cirkulacije vode prema federalnom Sarajevu, pri čemu će paljanski ‘Vodovod i kanalizacija’ i njegovi radnici imati koristi“, izjavio je Lasica.

On je pojasnio da je do prekida saradnje dva vodovodna preduzeća iz Pala i Sarajeva došlo zbog cijene vode za piće, ali i zbog ponašanja rukovodstva sarajevskog „Vodovoda“.

Prema njegovim riječima, od odluke odbornika da li će se „trgovati“ vodom za piće sa federalnim Sarajevom zavisiće likvidnost, odnosno budućnost „Vodovoda i kanalizacije“ Pale.

Direktor ove firme Dejan Kojić pojašnjava da partneri iz Sarajeva traže nižu korigovanu cijenu vode koja bi za njih ekonomski bila isplativija.

On je potvrdio da je do sada paljanski „Vodovod“ od vode prodate u Sarajevu ostvarivao godišnje od 800.000 do 900.000 KM, a da će taj prihod ubuduće, ako to Skupština potvrdi, biti manji za oko 200.000 što je, kako je podvukao, neizbježno jer je riječ o stabilizaciji prilika na tržištu i preduzeću na čijem je čelu.

On je izrazio nadu da će odbornici na Palama reagovati pozitivno i u interesu paljanskog „Vodovoda“ i njegovih radnika, te da ova firma neće otići u stečaj, kako su to neki ljudi zlonamjerno najavljivali.

Kojić je naglasio da je federalno Sarajevo najveći kupac paljanske vode za piće i da za to treba napraviti i određene kalkulacije u vezi sa smanjenjem cijene i određivanja količine isporuke vode za piće.

Prema njegovim riječima, na Palama se proda dvije trećine količine vode koja se isporučuje u federalno Sarajevo.

Odbornik SDS-a Nikola Blagojević izrazio je nezadovoljstvo načinom rješavanja problema distribucije vode sa Pala u federalno Sarajevo i ponašanje rukovodstva sarajevskog „Vodovoda“ ocijenio kao „ucjenjivačko“ jer su postavili neprihvatljive i nerealne uslove za dalju saradnju sa paljanskim „Vodovodom“.

Početak sutrašnje sjednice zakazan je za 9.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ide voda za Sarajevo,bolje ista nego nista.Pustite to ko je koja stranka i ko upravlja vodovodom.U pitanju je i mnogim radnicima posao.

Ево шансе за Пале. Отворимо постројење за флаширање воде и продајмо ресурс који имамо за далеко веће паре него сад. Нова радна мјеста, нови прилив у општинску касу, нови прилив у државну касу. Како год окренеш – биће добро.