Sutra naučni skup na Pravnom fakultetu u Palama

0

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu u petak, 2. decembra, biće održan naučni skup na temu „Reforma zakonodavstva o restrukturiranju, reorganizaciji i stečaju u svetlu evropskih tendencija“.

Cilj skupa je da se analizira usaglašenost BiH zakonodavstva sa pravom EU u oblasti restrukturiranja i stečaja i predstave najbolje prakse u ovoj oblasti država-članica EU i država kandidata.

Na skupu će učestvovati univerzitetski nastavnici, sudije i praktičari iz BiH, Srbije, Hrvatske, Severne Makedonije, Poljske i Nemačke.

Održavanje skupa podržano je od strane Ministarstva naučnotehnološkog razvoja, visokog obrazovanja i informacionog društva RS i Ministarstva pravde RS.

Tokom posljednje decenije Evropska unija je napravila značajne pomake u stečajnom zakonodavstvu, kako bi se pomoglo privrednim društvima i preduzetnicima da se lakše nose sa izazovima ekonomskih kriza koje razorno utiču na njihovu likvidnost i održivost poslovanja.

Težište novog evropskog zakonodavstva je na mjerama restrukturiranja, kojima se preduzećima u finansijskim teškoćama pomaže da izbjegnu stečaj, postizanjem sporazuma sa povjeriocima o restrukturiranju obaveza i imovine i obezbjeđenjem novog finansiranja.

Zakonodavci u BiH i njenim entitetima trebalo bi da slijede primjer evropskog zakonodavca i tako pomognu domaćim preduzećima da se lakše nose sa izazovima privrednog
poslovanja u uslovima kriza izazvanih spoljnim uzrocima.

Takođe, stečajni postupak treba učiniti efikasnijim, uz balansiranje interesa dužnika i povjerilaca u ovom postupku.

Zaključci sa ovog skupa biće podloga zakonodavcima u BiH da rade na unapređenju zakonodavstva u oblasti stečaja i restrukturiranja.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare