Sutra naučna tribina o temeljima krize univerziteta

0
Filozofski fakultet Pale

Na Filozofskom fakultetu Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu sutra će biti održana druga naučna tribina „Ideja filozofskog fakulteta i savremeni univerzitet“.

U okviru tribine, profesori, asistenti i studenti ovog fakulteta će naučnom analizom i slobodnim i kritičkim diskusijama pokušati da pruže odgovor o temeljima krize univerziteta i društvenim i političkim konsekvencama te krize, saopšteno je iz ove visokoškolske ustanove.

Serija naučnih tribina „Ideja filozofskog fakulteta i savremeni univerzitet“, pokrenuta je na inicijativu Katedre za filozofiju Filozofskog fakulteta Pale.

Rad je počeo 13. decembra prošle godine savjetovanjem jednog broja filozofskih fakulteta Srbije, Crne Gore i Republike Srpske na ovom fakultetu.

Na Savjetovanju su formulisane mnoge konstatacije i doneseni alarmantni zaključci, zasnovani na uvidu da je orijentacija ka tržišnim principima, koja je uspostavljena Bolonjskom deklaracijom o visokom obrazovanju, i prodor birokratske i tehnokratske prakse na univerzitetima, dovela do stagnacije, ako ne i do ozbiljne krize univerziteta.

Postojeći zakoni o visokom obrazovanju, kao i organizacija javnih ili državnih univerziteta u Srbiji, Crnoj Gori i BiH, protivno deklarativnom društvenom, naučnom i političkom opredjeljenju, ne samo da sprečavaju razvoj, već prijete i da veoma brzo potpuno onemoguće i samo postojanje društvenih i humanističkih nauka.

Teme koje će biti razmatrane su pitanja o razlozima nestajanja teorije iz društvenih i humanističkih nauka i veza ove pojave sa bolonjskom koncepcijom univerziteta i ulogom nauke i obrazovanja uopšte.

O ovom problemu uvodna tematska izlaganja će održati profesori Jelena Marković i Biserka Košarac.

Početak tribine zakazan je u 11.00 časova na Filozofskom fakultetu Pale.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments