Sutra nastavak suđenja za ubistvo zarobljenih Srba u Goraždu

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Okružnom sudu u Istočnom Sarajevo sutra će biti nastavljeno suđenje četvorici bivših pripadnika takozvane Armije BiH, koje optužnica tereti za zločin nad ratnim zarobljenicima u Goraždu 1992. godine.
Nekadašnje pripadnike takozvane Armije BiH Muhameda Adžema, Omera Uglješu, Senada Halilovića i Sulju Karkelju, Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti za učešće u ubistvima ratnih zarobljenika Boška i Đoke Lasice, NJegoša Ćehe, Koje Vukovića, Branislava i Budimira Todorovića, Tioslava Radovića i Ratomira Klačara.

Oni su zarobljeni u avgustu 1992. godine na brdu Trovrh kod Goražda, nakon čega su odvedeni u goraždansku policijsku stanicu, gdje su i ubijeni.

Na ročištu održanom 10. marta, vještak grafolog Ismet Katana potvrdio je da se na dokumentu o preuzimanju zarobljenih Srba na Trovrhu iz policijske stanice u Goraždu 1992. godine nalaze potpisi četvorice optuženih za učešće u njihovom ubistvu.

Prema mišljenju do kojeg došao na osnovu vještačenja više dokumenata optuženih lica, Katana je rekao da su Karkelja i Uglješa najvjerovatnije, a Adžem i Halilović vjerovatno potpisali ovaj sporni dokument, istakavši da se gotovo nikada ne može apsolutno decidno izjasniti da li je neki potpis nesporan.

On je potvrdio da predmeti njegovog vještačenja nisu bila slova pisaće mašine na tekstu ispod kojeg stoje sporni potpisi optuženih, papir na kojem je sačinjen sporni dokument, kao ni vodeni znak na papiru i pečat koji je vidio.

Katana je naveo da je u ovom predmetu uradio i vještačenje potpisa sa izvještaja službe dežurstva policijske stanice Goražde 17. na 18. avgusta 1992. godine u periodu od 22.00 časa do 6.00 časova.

Analiza je, prema Kataninom nalazu urađenom na devet stranica, pokazala da je izvještaj vjerovatno potpisao dežurni policajac Adil Mujezinović.

Katana je objasnio da je do ovog mišljenja došao na osnovu komparacije Mujezinovićevih potpisa sa pet dokumenata iz 1992. i 1996. godine, koje su pokazale minorne razlike.

Početak suđenja zakazan je u 9.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare