Sutra izložba „Srpske pravoslavne crkve – nacrt i projekti /1878 – 1941/“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na Trgu Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu sutra će ta opština i Arhiv BiH organizovati izložbu „Srpske pravoslavne crkve – nacrti i projekti /1878 – 1941/“, u okviru manifestacije „Principovi dani“.

Ovom izložbom široj javnosti biće pokazane važnije građevine sagrađene, odnosno rekonstruisane i adaptirane, u vrijeme austrougarske uprave i Kraljevine Jugoslavije i time obogatiti znanje o istorijskom i kulturnom nasljeđu Srba u BiH, saopšteno je iz opštine Istočno Novo Sarajevo.

Ovom izložbom biće prikazane vrijednosti koje su ostavile prethodne generacije kao informacije o srpskom postojanju na ovim prostorima, zabilježene na različitim istorijskim materijalima i pisane različitim jezicima i pismima.

Izložba je rezultat saradnje Opštinske uprave Istočno Novo Sarajevo i Arhiva BiH, koja je definisana protokolom o saradnji potpisanom prošle godine u ovo vrijeme.

Izjava za medije biće prije početka izložbe, koji je predviđen u 19.00 časova na Trgu Republike Srbije.

Od 20.00 časova najavljen je koncert „U susret Vidovdanu“ na kojem će učestvovati solisti Maja Novosel, Milica Stanišić, Anastasija Đorđić, Tamara Mitrović, te instrumentalni ansambl Luka Novosel, Draško Spasojević, Aleksandar Mitrović, Branimir Tomić i Staša Đurić. Gost na koncertu je Milica Dosković.

Koncert će biti održan u amfiteatru Parka Gavrilo Princip, a u slučaju loših vremenskih uslova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

U srijedu, 28. juna, u 10.00 časova biće položeno cvijeće na grob Gavrila Principa na groblju Sveti arhanđeli Georgije i Gavrilo u Sarajevu, dok je za 12.00 časova najavljeno polaganje cvijeća na spomenik Gavrilu Principu u Istočnom Novom Sarajevu.

Od 19.00 časova biće predstavljeni radovi petog saziva Likovne kolonije „Beli vuk“ u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, a u 20.00 časova je Vidovdanska akademija.

U četvrtak, 29. juna, posljednjeg dana manifestacije, biće održana „Konferencija beba“ u Istočnom Novom Sarajevu na Trgu Srbija od 18.30 časova.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare