Sutra film „Balada o vojniku“

0

Kinoteka Republike Srpske sutra će, povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, organizovati projekciju igranog filma „Balada o vojniku“ režisera Grigorija Čuhraja.
Glavne uloge sovjetskog dugometražnog filma iz 1959. godine su Vladimir Ivašov i Žana Prohorenko.

Radnja filma smještena je u Drugi svjetski rat, 1942. godinu, a prati mladog ruskog vojnika Alekseja Nikolajeviča Skvorsova.

„Za uništavanje tri njemačka tenka, devetnaestogodišnji Aleksej, na svoj zahtjev, kao nagradu od generala dobija šest dana odsustva sa fronta da bi otišao kući da se pozdravi sa majkom i popravi krov na kući. Na putovanju do kuće vozom upoznaje nekoliko ljudi i zaljubljuje se u slučajnu saputnicu Šuru“, saopšteno je iz Kinoteke.

„Balada o vojniku“ nije primarno ratni film, nego u kontekst rata smješta različite ljubavne priče – romantičnu ljubav mladog para, vjernost i nevjerstvo supružnika i roditeljsku ljubav.

Film je osvojio nekoliko uglednih međunarodnih nagrada, uključujući Specijalnu nagradu na filmskom festivalu u Kanu /1960/, BAFTA nagradu za najbolji film /1962/ i nominaciju za Oskar za najbolji originalni scenario.

Scenaristi Grigorij Čuhraj i Valentin Ežov su za ovaj film dobili Lenjinovu nagradu 1961. godine. Producentska kuća filma je „Mosfilm“.

Projekcija je zakazana za 19.00 časova u Kulturnom centru Pale. Ulaz je slobodan.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare