Sutra akademija „Sloboda kroz golgotu“

0

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sutra će u okviru obilježavanja 26 godina od egzodusa sarajevskih Srba biti održana akademija pod nazivom „Sloboda kroz golgotu“, kao i izložba fotografija.

Početak akademije, koju organizuju Grad Istočno Sarajevo i Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, je u 19.00 časova, a predviđeno je obraćanje gradonačelnika LJubiše Ćosića i predsjednika Skupštine grada Branka Koromana, najavljeno je ranije iz Gradske uprave.

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske u srijedu, 16. marta, na Sokocu će istim povodom od 12.00 časova biti služen pomen na Vojničkom spomen-groblju „Mali Zejtinlik“, biće položeni vijenci i planirano je obraćanje zvaničnika.

Parastos poginulim borcima taj dan će biti služen u 13.00 časova u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji.

Egzodus Srba iz Sarajeva predstavlja niz događaja koji su uslijedili nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada je pet opština Srpskog Sarajeva, u cjelini pripalo Federaciji BiH, dok je drugih pet podijeljeno između Republike Srpske i FBiH, gdje su Srbi uglavnom dobili periferna, nenaseljena i ruralna područja.

Srpski borci zaustavili su 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske, odbranili domove, a onda su Ilijaš, Grbavica, Ilidža, Rajlovac, Hadžići, Mrkovići, Nahorevo i druga naselja u Dejtonu pripala FBiH.

Sarajevski Srbi su sa sobom ponijeli samo najneophodnije stvari, a mnogi su se odlučili da premjeste posmrtne ostatke članova porodice.

Na Sokocu je formirano Vojničko spomen-groblje „Mali Zejtinlik“, na koje su preneseni posmrtni ostaci oko 1.000 boraca Vojske Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare