„Susreti srpskih zemalja“ od 7. do 10. aprila na Jahorini

0

BEOGRAD – Tradicionalna kulturno-sportska manifestacija „Susreti srpskih zemalja“ biće održana na Jahorini od 7. do 10. aprila uz učešće Srba iz zemalja regiona, najavljeno je danas u Beogradu na konferenciji za novinare u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji.

Ovogodišnji, 26. po redu „Susreti srpskih zemalja“ održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i sloganom „Vjera i jedinstvo naša snaga“, a u organizaciji Udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ iz Beograda, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i uz pomoć dugogodišnjih prijatelja.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da od 1995. godine „Susreti srpskih zemalja“ kroz sportsko druženje i sadržajne programe na najbolji način doprinose očuvanju veza Republike Srpske i Srbije i očuvanju identiteta srpskog naroda.

„Programi su ne samo na Jahorini, već i na Palama, u Istočnom Sarajevu i Sokocu. U toj sarajevsko-romanijskoj regiji u tri-četiri dana biće intenzivna kulturno-sportska aktivnost, prije svega da bi se reklo koliko je važno da radimo na očuvanju našeg jezika i pisma i da gradimo naše odnose“, naveo je Cicović.

Predsjedavajući skupštine Udruženja za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ LJubinko Stojanović podsjetio je da su davne 1995. godine započeli „Susrete“, kao najstariju manifestaciju u Republici Srpskoj.

„Na početku to je bila organizacija koja je okupljala rekreativce skijaše sa određenim sadržajima kulture, a sada slobodno mogu da kažem da je, osim tog sportskog dela, prerasla u sabor kulture srpskog naroda iz celog regiona“, rekao je Stojanović.

Organizatori ističu da će biti učesnika koji dolaze iz Beograda, Kosovske Mitrovice, Banjaluke, kao i iz Kumanova u Sjevernoj Makedoniji, koji će se prvog dana manifestacije okupiti u hotelu „Rajska dolina“ na Jahorini.

U subotu, 8. aprila, u 12.00 časova, biće organizovano takmičenje u velelslalomu na stazi „Poljice“, a za 17.00 časova predviđen je koncert Srpskih pravoslavnih pojaca iz Beograda i KUD-a „Kosovski božur“ iz Kosovske Mitrovice u Kulturnom centru Istočno Sarajevo.

U nedjelju, 9. aprila, biće organizovano „Srpsko kolo“ na Jahorini u hotelu „Rajska dolina“ u 12.00 časova, a u 17.00 časova u Srpskom kulturnom centru Pale koncert KUD-a „Gradimir“ iz Beograda, „Srpski vez“ iz Kumanova i „Veselin Masleša“ iz Banjaluke, a posljednjeg dana, 10. aprila, predviđen je rastanak učesnika.

Prvi „Susreti srpskih zemalja“ organizovani su u februaru 1995. godine, a učesnici su bili prvi turisti na olimpijskoj Jahorini.

Učesnici iz Vukovara, Beograda, Novog Sada, Velike Plane i Pala, njih oko 140, tada su u veoma teškim uslovima, uz kulturne, sportske i humanitarne sadržaje doprinijeli boljem upoznavanju i stvaranju bliskih veza među Srbima iz raznih krajeva.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare