Suša umanjila prinose kukuruza za oko 35 odsto

0

ZVORNIK – Prinosi kukuruza na zvorničkim oranicama ove godine zbog suše biće manji u odnosu na plan za oko 30 do 35 odsto, rekao je danas načelnik gradskog Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Milan Cvjetinović.

Cvjetinović je rekao novinarima da je zbog specifične konfiguracije terena područja Zvornika procijenjena šteta na poljoprivrendim imanjima različita, kada je riječ o prinosu kukuruza.

Gradska komisija za procjenu štete ocijenila je da su prinosi kukuruza na oranicama na sjevernoj strani Zvornika manji za 40 odsto, dok su gubici kukuruza u slivu rijeke Sapne, gdje je bilo više padavina, oko 10 odsto.

Podsjećajući da je kukuruzom zasijano oko 6.000 hektara, Cvjetinović je rekao da je, zbog ovogodišnje štete koju je izazvala suša, a uzimajući u obzir činjenicu da su poljoprivredna gazdinstva na ovom području uglavnom mala, izvršena dopuna Programa korišćenja budžetskih sredstava za podsticaje razvoja poljoprivrede.

On je pojasnio da je ovom dopunom Programa data mogućnost da veći broj poljoprivrednika ostvari podsticajna sredstva iz gradskog budžeta.

Cvjetinović je podsjetio da je ovogodišnjim budžetom grada Zvornika izdvojeno 280.000 KM za podsticaje u poljoprivredi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare